Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Belmondo op zaterdag 12 augustus

Belmondo op zaterdag 12 augustusKunst & Cultuur

Celibataire diva's, Luther in Antwerpen, een topstuk van Antoon Van Dyck in Zaventem ... en nog veel meer op zaterdag 12 augustus in Belmondo.

De Virga Jessefeesten in Hasselt brengen ook hedendaagse kunst naar de stad. Op de tentoonstelling 'Celibataire diva's' in het Herkenrode Refugehuis reflecteren kunstenaars als Hans Op De Beeck en Erwin Olaf over de geëmancipeerde leefwereld van de Cisterciënzerinnen. Eeuwenlang hadden ze een invloed op de streek vanuit de abdijsite in Herkenrode. Curator Lut Maris vertelt meer.

De tentoonstelling 'Art is comic' in het Mima brengt zes jonge Europese illustratoren samen, onder wie Brecht Vandenbroucke.

500 jaar geleden begon de reformatie. De tentoonstelling 'Een Lutherse lente' in de Antwerpse Sint-Andrieskerk laat zien dat Antwerpen als drukkerscentrum een belangrijke rol speelde in dat verhaal. Frans Van den Brande doet het hele verhaal.

Maja Wolny stelt het werk van de Poolse schrijfster Olga Tokarczuk voor.

Barokschilder Antoon Van Dyck maakte als aanstormend schilder een schilderij van de Heilige Martinus voor de Sint-Martinuskerk in Zaventem. Het werk hangt er na al die eeuwen nog altijd, Sara Debroey bezoekt het met Stefaan Notredame.

Heleen Debruyne bezoekt de collectie morfologische preparaten van de faculteit Diergeneeskunde van de UGent.

En muzikant Sangar Suheil doet zijn verhaal. Hij vluchtte van Afghanistan naar België.

Belmondo

Tijdens de zomermaanden gidst Belmondo je elke zaterdagochtend naar de beste culturele evenementen in binnen- en buitenland. Thuisblijvers kunnen wegdromen met inspirerende verhalen over kunst, literatuur en geschiedenis.

Presentatie: Olav Grondelaers

Samenstelling: Gerrit Valckenaers

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via belmondo@klara.be

Elke zaterdag van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 1 week lang te herbeluisteren via de site en de app.