Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister Belmondo van 15 juli

Herbeluister Belmondo van 15 juliKunst & Cultuur

Nicky had het over nieuwe tentoonstellingen in Museum Dhondt-Dhaenens en het CIVA, en een kennismaking met de literaire scene in Roemenië.
Save/Change the city in CIVA, Brussel

Save/Change the city in CIVA, Brussel

Het CIVA blikt terug op een halve eeuw stadsplanning in Brussel op de tentoonstelling 'Save/change the city'. Woonhuizen en erfgoed hebben in Brussel vaak moeten wijken voor megalomane prestigeprojecten. Vanaf de jaren '60 kwamen wijkcomités en erfgoedorganisaties in het verweer. Journalist Pascal Verbeken bezocht de tentoonstelling.

De uitvinding van de boekdrukkunst had een gelijkaardige impact op de samenleving als de sociale media nu. Dat blijkt uit Conn3ct, een multimediale tentoonstelling in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen.

Het KMSKA in Antwerpen is nog tot 2019 gesloten voor renovatie. De moderne kunstcollectie van het museum is deze zomer te zien in Museum Dhondt-Dhaenens. Daar wordt het verhaal verteld van Walther Vanbeselaere, een eigenzinnige museumconservator die een cruciale impact had op de collectie van beide musea. Jeroen Laureyns ging kijken.

Vertaler Jan Willem Bos stelt het werk van Varujan Vosganian voor, één van de belangrijkste schrijvers in Roemenië.

Sara Debroey houdt deze week halt in Bocholt. Samen met Friedo Steensels gaat ze op zoek naar het verhaal achter het 16de-eeuwse Mariaretabel in de Sint-Laurentiuskerk.

Tijdens de Gentse Feesten geven 20 performers hun kijk op feesten, en hoe die kunnen ontsporen, tijdens het evenement 'Hoogtij/Laagtij' in Kunstcentrum Gouvernement.

200 jaar UGent levert tal van pittige verhalen op. Wist u dat er ooit een biljarttafel stond in de belvedère van de Boekentoren? Sylvia Van Peteghem doet het verhaal uit de doeken, ook na te lezen in het boek '200 jaar UGent in 200 objecten', verschenen bij Hannibal.

De familie van muzikant Norbu Tsering komt uit Tibet, maar verbleef ook in Nepal. Nu woont hij in België, maar de muziek van zijn roots is nog altijd present.

Klik hier en herbeluister deze aflevering

Belmondo

Tijdens de zomermaanden gidst Belmondo je elke zaterdagochtend naar de beste culturele evenementen in binnen- en buitenland. Thuisblijvers kunnen wegdromen met inspirerende verhalen over kunst, literatuur en geschiedenis.

Presentatie: Olav Grondelaers

Samenstelling: Gerrit Valckenaers

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via belmondo@klara.be

Elke zaterdag van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 1 week lang te herbeluisteren via de site en de app.