Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Belmondo op zaterdag 18 augustus 2018

Belmondo op zaterdag 18 augustus 2018Kunst & Cultuur

Olav Grondelaers verkent het werk van Gaspar de Crayer, een barokkunstenaar die ten onrechte in de schaduw van Rubens bleef staan en nu herontdekt wordt in Gent en Cassel.
MSK Gent

Gaspar de Crayer, De kroning van de heilige Rosalia, 1644

Het Musée de Flandre in Cassel wijdt deze zomer een tentoonstelling aan Barokschilder Gaspar de Crayer. Enkele werken komen uit de collectie van MSK Gent, en dat is voor het museum de aanleiding om ook een kleine tentoonstelling aan de kunstenaar te wijden. Kunsthistoricus Matthias Depoorter vertelt meer over de kunstenaar, en over zijn band met Gent.

Ook het Musée Courbet in Ornans (Frankrijk) zet een kunstenaar uit onze contreien in de kijker: de 19de-eeuwse schilder Léon Frederic. Isolde De Buck werkte mee aan de tentoonstelling.

Op de Ruhrtriënnale is 'Kirina' te zien, een voorstelling van de Burkinese choreograaf Serge Aimé Coulibaly en muzikante Rokia Traoré. Op het podium komen versmelten scènes uit de Afrikaanse en de Griekse mythologie met Bijbelse vertellingen. Sara Vanderieck werkte mee aan de productie als dramaturge. Er staan dit najaar ook een aantal opvoeringen gepland in ons land, bekijk ze hier

Arabist Chams Eddine Zaougui las 'De stad wint altijd' van Omar Robert Hamilton, een roman over de Arabische Lente. Het boek verscheen bij Hollands Diep.

Naar aanleiding van Antwerpen Barok maakt Sara Debroey een tocht door het leven van Rubens. Vandaag praat ze met kunsthistorica Leen Huet over Rubens' liefde voor boeken, en zijn contacten met drukkerij Plantin-Moretus.

Greet Van Thienen duikt in de reisherinneringen van Mary Kingsley, die in de 19de eeuw naar Afrika trok.

Met Lang Zullen We Lezen wil VRT iedereen zin geven om boeken te lezen. Belmondo zoekt inspiratie in de boekenkast van historica Heleen Debeuckelaere, maar is ook benieuwd naar uw boekenkast. Maak ze hier aan.

Belmondo

Tijdens de zomermaanden gidst Belmondo je elke zaterdagochtend naar de beste culturele evenementen in binnen- en buitenland. Thuisblijvers kunnen wegdromen met inspirerende verhalen over kunst, literatuur en geschiedenis.

Presentatie: Olav Grondelaers

Samenstelling: Gerrit Valckenaers

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via belmondo@klara.be

Elke zaterdag van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 1 week lang te herbeluisteren via de site en de app.