Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Belmondo op zaterdag 19 augustus

Belmondo op zaterdag 19 augustusKunst & Cultuur

Op naar de Ruhrtriënnale en het Zeeland Nazomerfestival!
Hiroshima, Mon Amour (c) Theater Zuidpool

Hiroshima, Mon Amour (c) Theater Zuidpool

Theater Zuidpool maakt voor Zeeland Nazomerfestival een bewerking van de filmklassieker 'Hiroshima, mon amour', met zicht op de Oosterschelde.

De Ruhrtriënnale wordt voor de laatste keer samengesteld door intendant Johan Simons. Pieter T'Jonck brengt verslag van de openingsavond, waar Nobelprijswinnares Herta Müller kwam spreken en Debussy's 'Pélléas & Mélisande' in een enscenering van Krzysztof Warlikowski in première ging.

Romanist Alexander Roose las het boek 'Scheffer, Renan, Psichari' van H.L. Scheffer, verschenen bij Prometheus. Een blik op de politieke en culturele geschiedenis van Frankrijk in de 19de eeuw via drie machtige families.

Recensent Alexander Van Caeneghem stelt het werk van de Noorse schrijver Johan Harstad voor.

Sara Debroey bezoekt 15de-eeuwse fresco's in de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk in Brussel, samen met Daniel Van Steenberghe.

Heleen Debruyne duikt in de archieven van de UGent, en stoot op herinneringen aan de Vlaamse Hogeschool die tijdens de Eerste Wereldoorlog werd opgericht. Het verhaal is ook na te lezen in het boek '200 jaar UGent in 200 objecten' (uitgeverij Hannibal).

En violist Shalan Alhamwy doet zijn verhaal. Hij vluchtte van Syrië naar België.

Belmondo

Tijdens de zomermaanden gidst Belmondo je elke zaterdagochtend naar de beste culturele evenementen in binnen- en buitenland. Thuisblijvers kunnen wegdromen met inspirerende verhalen over kunst, literatuur en geschiedenis.

Presentatie: Olav Grondelaers

Samenstelling: Gerrit Valckenaers

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via belmondo@klara.be

Elke zaterdag van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 1 week lang te herbeluisteren via de site en de app.