Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Belmondo op zaterdag 22 juli

Belmondo op zaterdag 22 juliKunst & Cultuur

Theater aan Zee, kunstenaars met ridderidealen in het Kasteel van Gaasbeek en literatuur uit de Balkan ...
Theater aan Zee, (c) Willips & APEVELARTOTAL

Theater aan Zee, (c) Willips & APEVELARTOTAL

Dirk Pauwels is dit jaar gastcurator van Theater aan Zee in Oostende. Hij stelt het programma voor.

De tentoonstelling 'The Artist/Knight' in het Kasteel van Gaasbeek gaat op zoek naar ridders in de hedendaagse kunst, van Jan Fabre tot Yoko Ono.

Fotograaf Latif Al Ani legde het kosmopolitische leven in Irak vast van de jaren '50 tot '70. SMAK-directeur Philippe Van Cauteren nam zijn werk in 2015 op in het Iraakse paviljoen op de Biënnale van Venetië. Uitgeverij Hannibal bundelde zijn werk in een boek dat op het prestigieuze fotofestival van Arles de prijs voor het beste historische fotoboek in de wacht sleepte.

Met vertaler Roel Schuyt verkennen we de literaire wereld in de Balkan. Hij brengt boeken mee van Olja Savicevic uit Kroatië en Faruk Sehic uit Bosnië.

Sara Debroey ontdekt in de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk in Sint-Truiden werk van de 20ste-eeuwse schilder George Baltus.

In Het Pand in Gent bevindt zich een 18de-eeuwse maquette van het Pantheon in Rome. Het verhaal achter dit topstuk is ook na te lezen in '200 jaar UGent in 200 objecten', verschenen bij Hannibal.

Componist en qanun-speler Osama Abdulrasol doet zijn verhaal. Hij vluchtte van Irak naar België en is ondertussen een veelgevraagde gast in onze muziekwereld.

Belmondo

Tijdens de zomermaanden gidst Belmondo je elke zaterdagochtend naar de beste culturele evenementen in binnen- en buitenland. Thuisblijvers kunnen wegdromen met inspirerende verhalen over kunst, literatuur en geschiedenis.

Presentatie: Olav Grondelaers

Samenstelling: Gerrit Valckenaers

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via belmondo@klara.be

Elke zaterdag van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 1 week lang te herbeluisteren via de site en de app.