Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Belmondo op zaterdag 25 augustus 2018

Belmondo op zaterdag 25 augustus 2018Kunst & Cultuur

Olav Grondelaers viert de 100ste verjaardag van Leonard Bernstein met componist Jeroen D'hoe. Met Pieter T'Jonck trekken we nog eens naar de Ruhrtriënnale.

Componist en dirigent Leonard Bernstein werd geboren op 25 augustus 1918, dag op dag honderd jaar geleden. Zijn werk wordt dit najaar uitgebreid in de kijker gezet op Klara, maar vandaag brengt componist Jeroen D'hoe al een kleine hommage in Belmondo.

In 2018 is het ook twintig jaar geleden dat de Vlaamse begijnhoven erkend werden als Unesco-werelderfgoed. De reizende tentoonstelling 'Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds' brengt hun geschiedenis tot leven. We praten erover met Marc Vervenne, ererector van de KU Leuven.

Middenin de jungle van Argentinië bevindt zich een Duitse kolonie. De Argentijnse theatermaker Mariano Pensotti raakte in de ban van het verhaal en maakte er een voorstelling over. 'Diamante' is nog even te zien op de Ruhrtriënnale, en Pieter T'Jonck ging kijken.

In België woont een grote Congolese gemeenschap. Toch worden maar weinig boeken van Congolese auteurs vertaald. Tram 83 van Fiston Mwanza Mujila is een uitzondering, en verscheen al enkele jaren geleden bij De Bezige Bij. Sandrine Ekofo, juriste en oprichtster van de jongerenvereniging Kilalo, las het boek.

Naar aanleiding van Antwerpen Barok maakt Sara Debroey een tocht door het leven van Rubens. Vandaag praat ze met historicus Michael Auwers over het diplomatieke werk van Rubens.

Greet Van Thienen duikt in de reisherinneringen van Alexandrine Tinne, één van de eerste blanke vrouwen die door Centraal-Afrika reisde.

Met Lang Zullen We Lezen wil VRT iedereen zin geven om boeken te lezen. Belmondo zoekt inspiratie in de boekenvast van filmjournalist Jeroen Struys, maar is ook benieuwd naar uw boekenkast. Maak ze hier aan.

Belmondo

Tijdens de zomermaanden gidst Belmondo je elke zaterdagochtend naar de beste culturele evenementen in binnen- en buitenland. Thuisblijvers kunnen wegdromen met inspirerende verhalen over kunst, literatuur en geschiedenis.

Presentatie: Olav Grondelaers

Samenstelling: Gerrit Valckenaers

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via belmondo@klara.be

Elke zaterdag van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 1 week lang te herbeluisteren via de site en de app.