Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Belmondo op zaterdag 29 juli

Belmondo op zaterdag 29 juliKunst & Cultuur

Abstracte schilderkunst uit Taiwan, het nieuwste boek van de jonge Franse schrijver Edouard Louis en het verhaal achter de eerste vrouwelijke arts in Gent ...
Richard Tuttle, Light and color, 2016, Foto: Tom Barratt, courtesy Pace Gallery

Richard Tuttle, Light and color, 2016, Foto: Tom Barratt, courtesy Pace Gallery

De Amerikaanse kunstenaar Richard Tuttle is al jaren gefascineerd door het werk van James Ensor. Op vraag van MuZee maakte hij 24 nieuwe schilderijen waarin hij reageert op het licht- en kleurgebruik in het werk van de Oostendse meester. Chantal Pattyn ging kijken.

De jonge schrijver Edouard Louis bracht de literaire wereld in Frankrijk aan het daveren met zijn debuut 'Weg met Eddy Bellegueule'. Nu is er een nieuwe roman, 'Geschiedenis van geweld' (De Bezige Bij) en dat laten we lezen door Dirk Leyman.

Het Museum van Elsene laat de pioniers van de abstracte kunst in China en Taiwan zien. Catherine Vuylsteke ging kijken.

Sara Debroey ontdekt in de Sint-Leonarduskerk van Zoutleeuw een intrigerend werk uit de 16de eeuw: 'De sacramentstoren'.

Heleen Debruyne gaat in de archieven van UGent op zoek naar sporen van Bertha de Vriese, de eerste vrouwelijke arts die afstudeerde aan de Gentse universiteit. Haar verhaal is ook na te lezen in het boek '200 jaar UGent in 200 objecten', verschenen bij Hannibal.

Muzikante Una Dunia doet haar verhaal. Ze vluchtte van Soedan naar België.

Belmondo

Tijdens de zomermaanden gidst Belmondo je elke zaterdagochtend naar de beste culturele evenementen in binnen- en buitenland. Thuisblijvers kunnen wegdromen met inspirerende verhalen over kunst, literatuur en geschiedenis.

Presentatie: Olav Grondelaers

Samenstelling: Gerrit Valckenaers

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via belmondo@klara.be

Elke zaterdag van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 1 week lang te herbeluisteren via de site en de app.