Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Belmondo op zaterdag 4 augustus 2018

Belmondo op zaterdag 4 augustus 2018Kunst & Cultuur

Olav Grondelaers blikt vooruit naar Jazz Middelheim met saxofonist Robin Verheyen. Jeroen Struys stuurt u naar Stalker, een 40 jaar oude film die deze zomer opnieuw in de zalen loopt.
Jazz Middelheim

Robin Verheyen Quartet

De Belgische saxofonist Robin Verheyen is dit jaar artist-in-residence op Jazz Middelheim. Hij staat er drie keer op het podium: met TaxiWars, met zijn eigen kwartet en in trio met Bram De Looze en Joey Baron.

Het verhaal van Belgische verpleegsters tijdens de Eerste Wereldoorlog staat centraal in de tentoonstelling 'Heelkracht/Healing', te zien in de Gasthuiskapel in Poperinge. Luc De Munck schreef er het boek 'Altijd troosten' over, verschenen bij Amsterdam University Press.

De film 'Stalker' van de Russische regisseur Andrej Tarkovski dateert al uit 1979, maar loopt deze zomer opnieuw in de bioscoop. Jeroen Struys ging kijken.

Harrie Lemmens vertaalde 'Het genootschap van onvrijwillige dromers' van de Angolese schrijver Jose Eduardo Agualusa. Het boek verscheen bij Koppernik. Meer Portugeestalige literatuur is te ontdekken op het online magazine dat Harrie Lemmens samen met Ana Carvalho maakt: Zuca Magazine.

Greet Van Thienen duikt in de reisherinneringen van Gertrude Bell, een Britse archeologe die een belangrijke rol speelde bij de oprichting van de staat Irak.

Tijdens Antwerpen Barok onderzoekt Sara Debroey het leven van Rubens. Vandaag komt ze meer te weten over het atelier van Rubens met kunsthistoricus Koen Bulckens.

Met Lang Zullen We Lezen wil VRT iedereen zin geven om boeken te lezen. Belmondo zoekt inspiratie in de boekenkast van schrijfster Johanna Spaey, maar is ook benieuwd naar uw boekenkast! Maak ze hier aan.

Belmondo

Tijdens de zomermaanden gidst Belmondo je elke zaterdagochtend naar de beste culturele evenementen in binnen- en buitenland. Thuisblijvers kunnen wegdromen met inspirerende verhalen over kunst, literatuur en geschiedenis.

Presentatie: Olav Grondelaers

Samenstelling: Gerrit Valckenaers

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via belmondo@klara.be

Elke zaterdag van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 1 week lang te herbeluisteren via de site en de app.