Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Belmondo op zaterdag 5 augustus

Belmondo op zaterdag 5 augustusKunst & Cultuur

Wie zijn Suzy Embo, Tshela Tendu en Yannis Kiourtsakis? U hoort het zaterdag in Belmondo. En een snelcursus jazz, want het is tenslotte Jazz Middelheim!
Exhibition views (c) Installatie Vincent Meessen in Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR), 2017. Foto: Philippe De Gobert

Exhibition views (c) Installatie Vincent Meessen in Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR), 2017. Foto: Philippe De Gobert

Klara zendt op 5 en 6 augustus live uit vanop Jazz Middelheim. Bart Vanhoudt vertelt wat hij in petto heeft. Wat jazz de voorbije honderd jaar teweeg gebracht heeft, verzamelt Stef Slembrouck in het boek 'Meer dan jazz', verschenen bij Acco.

Kunstenaar Vincent Meessen vult met het project 'Patterns for (Re)cognition' de gaten in de Belgische en Congolese geschiedschrijving. In Bozar is het 3de deel van het project te zien: een tentoonstelling over Tshela Tendu, een pionier van de moderne schilderkunst in Congo. De audio-installatie in de tentoonstelling is het werk van Aurélie Lierman.

In FoMu in Antwerpen loopt een retrospectieve over Suzy Embo, een spilfiguur in de Belgische naoorlogse avant-garde. Tamara Berghmans verdiepte zich in haar werk.

Hero Hokwerda brengt de romans van de Griekse schrijver Yannis Kiourtsakis mee.

Sara Debroey trekt met Sabine Van Sprang naar de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel. Daar hangt een prachtige Mariacyclus van Barokschilder Theodoor van Loon.

Heleen Debruyne keert terug naar de swinging sixties. Meer bepaald naar de lente van 1969, toen er ook in Gent studentenprotesten opdoken. Het verhaal is ook na te lezen in het boek '200 jaar UGent in 200 objecten', verschenen bij Hannibal.

En we horen het verhaal van muzikant Derroll Adams, die de Verenigde Staten verliet en een nieuw leven begon in België.

 

Belmondo

Tijdens de zomermaanden gidst Belmondo je elke zaterdagochtend naar de beste culturele evenementen in binnen- en buitenland. Thuisblijvers kunnen wegdromen met inspirerende verhalen over kunst, literatuur en geschiedenis.

Presentatie: Olav Grondelaers

Samenstelling: Gerrit Valckenaers

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via belmondo@klara.be

Elke zaterdag van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 1 week lang te herbeluisteren via de site en de app.