Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Belmondo op zaterdag 7 juli 2018

Belmondo op zaterdag 7 juli 2018Kunst & Cultuur

Belmondo brengt u een hele zomer verhalen over Rubens en avontuurlijke vrouwen, maar volgt ook de zomerse cultuuractualiteit op de voet. Met op 7 juli een blik op het feestjaar rond de Schotse architect Charles Rennie Mackintosh.

150 jaar Charles Rennie Mackintosh

In 2018 is het precies honderd jaar geleden dat de Schotse architect Charles Rennie Mackintosh geboren werd. En uitgerekend nu werd één van zijn belangrijkste gebouwen, de Glasgow School of Art voor een tweede keer door brand in de as gelegd. Olav Grondelaers is een grote fan van Mackintosh en neemt ons mee door zijn oeuvre. De verjaardag gaat ook niet onopgemerkt voorbij in Glasgow, de stad waar heel wat van zijn projecten te bekijken zijn. Een overzicht van alle activiteiten vindt u hier.

De Italiaanse zangeres Lucilla Galeazzi komt naar de festivals Midis-Minimes en Zomer van Sint-Pieter. Mireille Capelle vertelt wat haar stem zo bijzonder maakt.

Niels Van Heertum kreeg op Gent Jazz de SABAM Jazz Award voor Jong Talent.

Het stadsfestival Antwerpen Barok laat zien hoe Peter Paul Rubens blijft inspireren. Sara Debroey reist een hele zomer door België in het voetspoor van Rubens. Vandaag blijft ze met kunsthistoricus Bert Watteeuw hangen bij de kinder- en jeugdjaren van de kunstenaar.

Greet Van Thienen reist graag en veel, maar verdiept zich ook met plezier in reisverhalen van andere vrouwen. Elke week zoekt ze uit hoe vrouwelijke avonturiers uit de 19de en 20ste eeuw hun reizen aan boord legden. Vandaag volgt ze Alexandra David-Néel op haar studiereis door Tibet.

Wie zijn de mensen die op gammele boten de gevaarlijke overtocht naar Europa maken en hier in opvangcentra of tentenkampen belanden? De Duitse schrijfster Olga Grjasnowa zoekt het uit in haar roman 'God is niet verlegen', verschenen bij De Bezige Bij.

Met Lang Zullen We Lezen wil VRT iedereen zin geven om boeken te lezen. Belmondo zoekt inspiratie in de boekenkast van schrijver Daan Heerma Van Voss maar is ook benieuwd naar uw boekenkast! Maak ze hier aan.

Belmondo, op zaterdag 7 juli van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 1 week lang te herbeluisteren via de site en de app.

Belmondo

Tijdens de zomermaanden gidst Belmondo je elke zaterdagochtend naar de beste culturele evenementen in binnen- en buitenland. Thuisblijvers kunnen wegdromen met inspirerende verhalen over kunst, literatuur en geschiedenis.

Presentatie: Olav Grondelaers

Samenstelling: Gerrit Valckenaers

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via belmondo@klara.be

Elke zaterdag van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 1 week lang te herbeluisteren via de site en de app.