Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister Belmondo van 8 juli

Herbeluister Belmondo van 8 juliKunst & Cultuur

Nicky Aerts stelde u de nieuwe voorstelling van Cie. Cecilia voor en trok met Guido Declercq naar het land van de flamenco. Met onderweg een tussenstop in Aix-en-Provence, waar De Munt-productie Pinocchio in première gaat.
Stef Aerts in 'Onze wederzijdse vriend' van Comp. Marius, Foto: Raymond Mallentjer

Stef Aerts in 'Onze wederzijdse vriend' van Comp. Marius, Foto: Raymond Mallentjer

In september keert De Munt terug naar de vertrouwde schouwburg aan het Muntplein. Het nieuwe seizoen start met 'Pinocchio', een nieuwe creatie van Philippe Boesmans. De opera gaat vrijdagavond 7 juli in wereldpremière op het Festival Internationale de l'Art Lyrique in Aix-en-Provence.

Comp. Marius bewerkt 'Onze wederzijdse vriend' van Charles Dickens tot een marathonvoorstelling op de Zomer van Antwerpen. Mèt afternoon tea en muffins. En dat vinden wij bij Belmondo allemaal uitstekende redenen om Waas Gramser uit te nodigen voor een gesprek.

Ook Cie. Cecilia werkt aan een spektakel in openlucht. Zingarate is een hedendaagse versie van het Middeleeuwse wagenspel, èn een ode aan Verdi's Rigoletto en Italiaanse cinema.

Guido Declercq neemt ons mee 'Naar Andalusië op het ritme van Flamenco', meteen ook de titel van zijn boek dat verscheen bij Borgerhoff & Lamberigts.

Zingarate van Cie. Cecilia, met o.a. Robrecht Vanden Thoren, (c) Kurt Van der Elst
Zingarate van Cie. Cecilia, met o.a. Robrecht Vanden Thoren, (c) Kurt Van der Elst

Heleen Debruyne stoot in de archieven van UGent op de wassen rollen van etnolinguïst Amaat Burssens. Het verhaal is ook na te lezen in '200 jaar UGent in 200 objecten', verschenen bij Hannibal.

In de Sint-Gummaruskerk in Lier hangt al meer dan 5 eeuwen het Colibranttriptiek van Goossen van der Weyden. Sara Debroey gaat op zoek naar het verhaal achter het schilderij.

Elke week reizen we door Europa in het kielzog van een schrijver. Piet Joostens van Passa Porta maakt ons wegwijs in de literaire wereld in Franstalig België.

Muzikant Hussein Rassim moest noodgedwongen Irak verlaten. Nu bouwt hij een nieuw leven uit in België, samen met zijn oud. Hij speelt de hele zomer mee met 'Les Inouis' van Théâtre d'Un Jour op de Zomer van Antwerpen.

Klik hier en herbeluister deze aflevering

Belmondo

Tijdens de zomermaanden gidst Belmondo je elke zaterdagochtend naar de beste culturele evenementen in binnen- en buitenland. Thuisblijvers kunnen wegdromen met inspirerende verhalen over kunst, literatuur en geschiedenis.

Presentatie: Olav Grondelaers

Samenstelling: Gerrit Valckenaers

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via belmondo@klara.be

Elke zaterdag van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 1 week lang te herbeluisteren via de site en de app.