Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beluister De Liefhebber met Els Beerten

Beluister De Liefhebber met Els BeertenBlijf verwonderd!

Op zaterdag 12 september 2020 deelde Els Beerten haar muzikale verhalen op Klara. Door te schrijven probeert de meermaals bekroonde auteur de wereld te pakken te krijgen. Haar eerste boek 'Scènes', verschijnt in 1987 en speelt zich af op een toneelschool. In 2003 valt ze op met het aangrijpende verhaal 'Lopen voor je leven' en nationale en internationale erkenning oogst ze in 2008 met 'Allemaal willen we de hemel', een alom bejubelde roman waarin ze de muziek een glansrol geeft.

Els Beerten

Els Beerten werd geboren op 27 maart 1959 te Hasselt. Ze bracht haar kindertijd en jeugd door in Koersel.
Aan de KU Leuven studeerde ze Nederlands en Engels (1977-1981) en volgde tegelijkertijd een lerarenopleiding aan dezelfde universiteit.
Daarna liep ze een aantal jaren dagschool aan de Toneelacademie van Maastricht.
In 1981 trouwde ze met Koen Jaspaert. Ze kregen samen drie kinderen: Eva, Ben en Thijs. Koen overleed in 2017 aan de gevolgen van ALS.​
Sinds 1985 onderwijst ze Nederlands, Engels en Creatief Schrijven aan het Sint-Jozefscollege van Aarschot.

Schrijven

Tussen 1976 en 1984 was ze als freelance medewerker verbonden aan TOPmagazine, waarvoor ze verhalen en gedichten schreef. In 1985 won ze de John Flandersprijs met het kortverhaal ‘Vreemde Eend.’
Haar debuut ‘SCENES’ (uitgeverij Df-Infodok) verscheen in 1987. Haar jongste boek 'Eén mens is genoeg' ligt sinds 2 september 2014 in de boekhandel.
De afgelopen jaren schreef ze columns voor het tijdschrift 'Runner's World'.
Najaar 2018 gaf ze een cursus Creatief Schrijven voor beginners ism CC Het Gasthuis. Locatie was CC Het Gasthuis. Najaar 2019 wordt de cursus opnieuw georganiseerd, en op dezelfde locatie.
In mei 2018 gaf ze de eerste schrijfdag in Aarschot; dat gebeurde in samenwerking met CC Het Gasthuis en vzw Creatief Schrijven. Op 25 mei 2019 vindt de tweede schrijfdag plaats, ook weer ism CC Het Gasthuis en vzw Creatief Schrijven. Info en inschrijvingen: vzw Creatief Schrijven.

Buitenland

In 2002, 2003, 2004 en 2006 verbleef ze telkens een aantal weken in Zuid-Afrika als docent creatief schrijven en drama in kader van het Vingeroefeningenproject (gegroeid uit Vingeroefeningen, een cursus verhalenschrijven voor jongeren uit diverse culturen, in opdracht van de Koning Boudewijnstichting). In 2003 nam ze er deel aan Kunstenfestival Klein Karoo. Voorjaar 2005 verbleef ze zes weken in Paramaribo (Suriname) als Writer In Residence. Voorjaar 2006 nam ze deel aan het literair festival ‘Werelden in Ontmoeting’ in Paramaribo. In 2008 verzorgde ze gastcolleges creatief schrijven aan de Schrijversvakschool van Paramaribo. Tijdens het najaar van 2010 nam ze deel aan het internationaal literair festival in Paramaribo, WAN TRU PUWEA NA WAN SKREK, SANI, TAAL EN LEVEN, waarbij leven in een meertalige omgeving centraal stond.
Voor het voltooien van 'Eén mens is genoeg' verbleef ze een maand in Ledig House (N.Y.), met de steun van Passa Porta (Brussel), het Vlaams Fonds voor de Letteren en Writers Omi.

Meer informatie over Els Beerten

Herbeluister de uitzending

De Liefhebber met Els Beerten
Els Beerten

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app