Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beluister De Liefhebber met Erwin Mortier

Beluister De Liefhebber met Erwin MortierBlijf verwonderd!

Sinds zijn opgemerkte debuut met zijn roman Marcel in 1999 leeft Erwin Mortier van zijn pen. Na 20 jaar vol prachtige romans, novelles, gedichten en essays en verdiende literaire prijzen, leverde hij met zijn roman 'De onbevlekte' het langverwachte vervolg op zijn bekroonde debuutroman af. Eind september verscheen ook een prachtige nieuwe poëziebundel 'Precieuze Mechanieken’. Op zaterdag 8 februari 2020 zat Erwin Mortier bij Katelijne Boon voor een gesprek over de muziek in zijn leven.
© Thomas Sweertvaegher

Erwin Mortier

Erwin Mortier, die kunstgeschiedenis in Gent studeerde en het diploma van psychiatrisch verpleegkundige behaalde, was van 1991 tot 1999 als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Museum Dr. Guislan, Geschiedenis van de Psychiatrie. In 1999 maakte hij zijn debuut met de zeer succesvolle roman Marcel, die werd bekroond met de Gerard Walschapprijs, de Van der Hoogtprijs en het Gouden Ezelsoor. Daarnaast werd het boek genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en de longlist van De Gouden Uil. Een jaar na verschijning waren veertigduizend exemplaren verkocht, vertalingen verschenen in het Engels, Duits, Frans en Bulgaars.

Ook Mortiers tweede roman, Mijn tweede huid werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en De Gouden Uil. Zijn poëziedebuut Vergeten licht (2001) ontving de C. Buddingh'-prijs. In 2002 volgden de derde roman Sluitertijd en een essaybundel Pleidooi voor de zonde. In 2004 maakte Mortier de overstap naar De Bezige Bij, waar datzelfde najaar zijn novelle Alle dagen samen verscheen.

In 2005 verscheen de bundel Uit één vinger valt men niet, gedichten bij foto’s van Lieve Blancquaert die werden genomen in het voormalige Klooster van de Minderbroeders te Gent, in 2007 gevolgd door Avonden op het landgoed. Op reis met Gerard Reve. Van 2005 tot 2007 was Mortier stadsdichter van Gent. In oktober 2008 verscheen de alom bejubelde roman Godenslaap, gevolgd door De spiegelingen in 2014 en door Omtrent liefde en dood in 2017.

Dit voorjaar verschijnt de roman De onbevlekte, het langverwachte vervolg op Mortiers' bekroonde debuutroman Marcel. En ook nu is het weer uitkijken naar de prachtige beschrijvingen in een suggestieve, beeldende taal waarmee Erwin Mortier vergane werelden met een bijzondere literaire gloed doordringend opnieuw tot leven weet te wekken.

Marcel vertelt het verhaal van een jongen die opgroeit bij zijn grootouders op het platteland, te midden van geheimzinnige verhalen en omineuze stiltes. Gaandeweg ontdekt hij het geheim en de schande die aan de familie kleeft: zijn naamgenoot, een grootoom, sneuvelde in de Tweede Wereldoorlog aan het Duitse Oostfront. Zijn foto prijkt in de portrettengalerij die zijn grootmoeder koestert.
In De onbevlekte laat Erwin Mortier Marcel terugkeren naar huis en nog één poging ondernemen om het stilzwijgen rond het zwarte familieverleden te doorbreken. Waarom draagt hij de naam van zijn aan het Oostfront gestorven grootoom? De onbevlekte belooft opnieuw een donker familieverhaal te worden, een bespiegeling over de complexiteit van het liefhebben in de verfijnde, suggestieve stijl die we van Erwin Mortier gewend zijn.

Meer informatie over de boeken van Erwin Mortier

Link naar de documentaire Gypsy Caravan - When the road bends

Herbeluister de uitzending:

De Liefhebber met Erwin Mortier

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app