Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beluister De Liefhebber met Geert Van Istendael

Beluister De Liefhebber met Geert Van IstendaelBlijf verwonderd!

Op 26 september 2020 had Katelijne Boon auteur en voormalig VRT-journalist Geert Van Istendael te gast. Hij schrijft, vertaalt, dicht en is essayist, maar in 2017 verraste hij iedereen met zijn eerste misdaadroman 'Het lijk in de boomgaard', waarvoor hij prompt de debuutprijs kreeg voor de beste Vlaamse debuutroman. Onlangs verscheen de opvolger 'De danseres en het mes', ook uitgegeven bij Houtekiet.
© Tim De Couvreur

Geert van Istendael

Geert van Istendael werd geboren in Ukkel in 1947. In zijn jeugd verbleef het gezin Van Istendael in Utrecht. Dat buitenlands verblijf in eenzelfde taalgemeenschap heeft zowel zijn liefde voor de taal als zijn kritische houding én tegenover België én tegenover Nederland aangewakkerd. ‘Mijn Nederland’ is een mild-ironisch boek over zijn kijk op onze Noorderburen en hun (on)hebbelijkheden.

Aan de Katholieke Universiteit Leuven studeerde van Istendael sociologie en filosofie. Van 1978 tot 1993 was hij journalist bij de BRT(N). Zijn werkterrein was er de binnenlandse politiek en Duitsland, het toenmalige Oost-Duitsland maar ook architectuur en stedenbouw vooral in Brussel.

Die bekommernissen verwijlden toen hij in 1993 bij de BRTN ontslag nam en zelfstandig schrijver werd. Als polemist durft van Istendael wel eens bijtend uit de hoek komen. Zo brak hij zijn pen tegen religieus fundamentalisme maar ook de Vlaamse zelfgenoegzaamheid is hem een doorn in het oog net als de verloedering van Brussel en de tentakels van de Europese Unie op het Brussels stadsweefsel. Dat bleek in het succesboek ‘Arm Brussel’(1992).

Grote bekendheid verwierf de schrijver met ‘Het Belgisch Labyrint of de schoonheid van de wanstaltigheid’ (1989). Ook in zijn poezie, waarin hij zijn taal nog zorgzamer schaaft, klinkt een zekere nostalgie door.
De bundel ‘De iguanodons van Bernisart’ (1983) was zijn eerste gedichtenbundel. 

Zijn liefde voor taal beperkt zich evenwel niet tot het Nederlands. Van Istendael vertaalde ook Goethe, Heine, Brecht, Hölderlin,… En een taalmozaïek als de stad Praag en de veeltalige bewoners dragen zijn bewondering weg.

Van Istendael was ook de eerste pianist van het cabaretgezelschap ‘Het Creatief Complot zonder Complexen’ (in de Marollen) dat bekende chansons in het Brussels vertolkte. De sfeer van Berlijn in de jaren 30 zindert even na...

In 1995 werd hij bekroond met de Geuzenprijs.

Van Istendael woonde in Sint-Lambrechts-Woluwe, een van de negentien gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Eind 2017 verliet hij Brussel om in een dorp te gaan wonen.

In 2017 won Geert van Istendael de debuutprijs voor de beste Vlaamse misdaadroman met 'Het lijk in de boomgaard'. In september 2020 laat hij de de eigenwijze Brusselse commissaris Kluft opnieuw opdraven om een moord op te lossen in 'De danseres en het mes'.

Het boek draagt hij veelbetekenend op 'aan de stad die ik verlaten heb, maar die ik nog steeds bemin'. 

Meer informatie over Geert van Istendael

Herbeluister de uitzending

De Liefhebber met Geert Van Istendael

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Geert Van Istendael gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen:

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app