Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beluister De Liefhebber met Ines Keygnaert

Beluister De Liefhebber met Ines KeygnaertBlijf verwonderd!

Voor haar uitzonderlijke bijdrage aan gendergelijkheid en gelijke kansen kreeg ze de prestigieuze Marie Popelin prijs 2021. Haar internationaal erkend wetenschappelijk onderzoek naar seksueel geweld wist ze om te zetten in concrete oplossingen en ze ontwikkelde het model van de Zorgcentra na Seksueel Geweld. Ines Keygnaert heeft altijd een liefde voor muziek gehad. Als het werk rond seksueel geweld haar te zwaar gaat wegen, zorgen zingen en dansen voor verlichting.
© Wouter Van Vaerenbergh

Ines Keygnaert

Ines Keygnaert is professor Seksuele en Reproductieve Gezondheid aan het International Centre for Reproductive Health aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Gent. Ze leidt er ook het “Gender & Violence” Team en coördineert de onderzoekslijn rond seksueel geweld en schending van seksuele en reproductieve gezondheidsrechten, alsook rond gender en seksuele gezondheidspromotie in moeilijk bereikbare, kwetsbare en/of geminoriseerde groepen.
Ze stond mee aan de wieg van de Zorgcentra na Seksueel Geweld en coördineerde de start en wetenschappelijke evaluatie ervan. Ze is ook de inhoudelijk coördinator van het Postgraduaat Forensische Verpleegkunde aan VIVES Hogeschool.

In maart 2022 ontving Ines Keygaert de Alice Buysseprijs. Volgens de jury “slaagt zij erin om wetenschappelijk onderzoek te koppelen aan concreet beleid. Onder haar leiding werden de multidisciplinaire behandelcentra na seksueel geweld opgericht en uitgerold over heel Vlaanderen.”
In december 2021 kreeg ze van de Nationale Vrouwenraad de vijfjaarlijkse Marie Popelin-prijs toegekend. Een prestigieuze erkenning voor haar onderzoek op het gebied van seksueel geweld dat onder meer heeft geleid tot de oprichting van gespecialiseerde opvangcentra voor slachtoffers.

Niet alleen haar bijdrage aan het wetenschappelijk onderzoek omtrent seksueel geweld en de zorgverlening aan slachtoffers, maar vooral de manier waarop zij deze inzichten weet te vertalen naar concrete zorgmodellen en beleidsmaatregelen verdient veel lof. Op basis van haar onderzoek en interviews van 1001 slachtoffers, is de zorg- en hulpverlening aan slachtoffers ingrijpend veranderd. In plaats van een louter forensische aanpak (‘het lichaam als plaats delict’) heeft er een verschuiving plaatsgevonden naar een holistische aanpak, die uiterst patiëntgericht is en waarbij er voldoende lange nazorg is. In 2017 werd het model Zorgcentrum na Seksueel Geweld geïmplementeerd. Intussen zijn er zorgcentra in Brussel, Gent, Luik, Antwerpen en Charleroi. Het is de bedoeling dat tegen 2023 elk gerechtelijk arrondissement een Zorgcentrum heeft.

Voor ze haar Master Gezondheidswetenschappen behaalde, studeerde Ines een Master in Oosterse Talen en Culturen Arabisch-Hebreeuws. Die fascinatie voor het Midden-Oosten speelt mee in haar muzikale voorliefdes.

Ines Keygnaert volgde muziekschool, waar ze fluit speelde. Ze slaagde met glans en behaalde haar regeringsmedaille in Muziekgeschiedenis met een eindewerk over Olivier Messiaen.
Sinds 2002 zingt ze als mezzosopraan bij verschillende semi-professionele koren, zoals het Gentse koor Dulcisona
Een andere passie is de Argentijnse tango, die ze sinds 2002 danst en ondertussen ook aanleert aan andere tangoliefhebbers. 
Koormuziek en tangomuziek zijn dan ook goed vertegenwoordigd in haar muzikale keuze.

Herbeluister De Liefhebber met Ines Keygnaert

De Liefhebber met Ines Keygnaert
Seksueel geweld is geen thema waar je vrolijk van wordt. Als ik dan twee uur kan zingen, die stemmen die samensmelten, dat zalft.
Ines Keygnaert

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app