Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beluister De Liefhebber met Stephan Vanfleteren

Beluister De Liefhebber met Stephan VanfleterenBlijf verwonderd!

Fotograaf Stephan Vanfleteren vierde in 2019 zijn 50ste verjaardag met een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk, die tot 13 september 2020 te zien was in het FOMU in Antwerpen. Stephan is een man van het beeld, maar op 18 januari 2020 zat hij bij Katelijne Boon in De Liefhebber. Hij liet zijn camera thuis en bracht zijn lievelingsmuziek mee.
© Stephan Vanfleteren

Stephan Vanfleteren

Tussen de tientallen portretten in de tentoonstelling Present in het FOMU hangt een foto van de Noordzee. Stephan Vanfleteren werd geboren in Kortrijk, maar groeide op in Oostduinkerke. In zijn tienerjaren kreeg hij van zijn vader een oude Asahi Pentax cadeau. Sindsdien is hij verliefd op de fotografie en gooit hij nooit een camera weg.
Vanfleteren studeerde fotografie aan Sint-Lukas in Brussel en begon in 1993 als freelancefotograaf bij De Morgen. Op zijn 24ste al fotografeerde hij de gevolgen van de Rwanda-genocide. Hij legde ook belangrijke momenten in de Belgische geschiedenis vast: de dood van Boudewijn, de stakingen bij de hoogovens van Forges de Clabecq en de Dutroux-affaire. Zijn zwart-wit-fotografie sloeg aan en hij won meerdere keren een World Press Photo Award.
Naast zijn journalistiek werk creëert Vanfleteren ook eigen artistieke fotografie. Hij publiceerde in 2009 Belgicum, een fotoproject dat de ziel van het land probeert vast te leggen. Het boek betekende zijn doorbraak bij het grote publiek: “Plots besefte ik dat mijn werk een tijdlozer karakter kon hebben, los van een artikel in de krant. De gegroefde handen van een boer hebben geen nieuwswaarde, maar zijn wel een symbool van de teloorgang van de landbouw.” Zijn oog focust op het vergaan van kleine, anarchistische werelden.
Vanfleterens indringende, vaak sombere, zwart-witte portretten werden zijn handelsmerk. Hij fotografeerde Vlaamse karakterkoppen als Jan Decleir en Luc Devos, maar ook wereldsterren als Juliette Binoche en Spike Lee. Ondertussen reist hij de wereld rond om er het dagelijks leven vast te leggen.
Vanfleteren maakt ook kortfilms en geeft les aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Hij is getrouwd met Natacha Hofman, “zijn muze maar ook zijn strengste recensent”. Samen met hun drie kinderen wonen ze in Veurne en leiden ze een hels leven. Als hij bijvoorbeeld Stromae fotografeert in zijn studio, eten hij en zijn gast daarna samen boterhammen met de kinderen.
In De Liefhebber ontdekken we welke muziek er opstaat in zijn donkere kamer.

Meer informatie over Stephan Vanfleteren

Bestel het boek 'Present', het oeuvre-overzicht van fotograaf Stephan Vanfleteren, met uitgebreide persoonlijke reflecties en verhalen over drie decennia ontmoetingen en fotografie

Meer info over de tentoonstelling 'Engelen van de zee' in het Scheepvaartmuseum van Amsterdam

Herbeluister de uitzending:

De Liefhebber met Stephan Vanfleteren
Als kind al kon ik ontroerd geraken door het licht op een opgewaaide duin.
Stephan Vanfleteren
© Stephan Vanfleteren
Stephan Vanfleteren

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app