Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beluister De Liefhebber met Warre Borgmans

Beluister De Liefhebber met Warre BorgmansBlijf verwonderd!

Op de planken, het witte doek of het kleine scherm, overal schittert rasacteur Warre Borgmans en pakt hij het publiek in met zijn onvervalste eigen speelstijl. Maar hij is ook een rasverteller, met een stem uit de duizend. De laatste jaren gaat zijn hart en zijn energie uit naar de grote maatschappelijke vraagstukken rond klimaatverandering, honger en sociaal onrecht. Maar ook naar de muziek, die als een rode draad meeloopt in alles wat hij doet.
© Hugo van Beveren

Warre Borgmans

Warre Borgmans zag het levenslicht op 19 februari 1956. Al van toen hij een kleuter was, wist hij dat hij het acteerwereldje wilde instappen. Met twee ouders die als zelfstandigen een winkel uitbaatten (zijn vader was kleermaker) en een tien jaar oudere zus, was Warre vooral op zichzelf aangewezen. In de tuin speelde hij de scènes uit de feuilletons op televisie na, en met de economische ingesteldheid van zijn ouders verkocht hij ook ‘kaartjes’ voor zijn voorstellingen. Af en toe namen zijn ouders Warre mee naar de poppenkast in de kelder van het Billiard Palace in Antwerpen, wat hem als kind samen met het circus enorm fascineerde. Hij voelde zich anders dan zijn leeftijdsgenoten: als zij gingen voetballen of feesten, ging hij helemaal op in voordracht, dictie en muziek.
Zijn middelbare schooltijd bracht Warre door op het Sint-Gabrielcollege in Antwerpen, waarna hij zijn studies verderzette aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. In 1978 behaalde hij daar de eerste prijs voor Toneelspeelkunst. Twee jaar later richtte hij samen met zijn medestudenten Sam Bogaerts, Lucas Vandervost, Johan Van Assche en Luc Perceval Het Gezelschap van de Witte Kraai op. Later werd het gezelschap omgevormd tot Toneelproducties De Tijd. Tussen 1977 en 1980 was Borgmans ook verbonden aan de Koninklijke Nederlandse Schouwburg in Antwerpen (de huidige Bourlaschouwburg).
Hij trouwde met Trix Bellens. Samen kregen ze twee kinderen: Lennert en Julie Borgmans. Met zijn dochter Julie speelde Warre Borgmans al enkele keren op de planken en op het witte doek.
Ook met zijn neef Dimitri Leue speelde hij regelmatig in theaterstukken waaronder Het Lortchersyndroom (2013), een stuk over alzheimer, de ziekte waarmee hun familie meermaals te kampen had en ook de oorzaak was van vader Borgmans’ dood. Het stuk was gebaseerd op het gelijknamige boek van Dimitri Leue. Zes jaar later stonden ze opnieuw samen op de planken met Genoeg! Over ‘de hypocrisie van politici’, en recent nog met Onderland.
De lijst van theaterstukken, films en series waarin Warre Borgmans te zien is, blijft groeien. Hij begon ook zelf stukken te maken. Schone woorden klinken zo is er zo eentje, voor het eerst opgevoerd in 2006, over hoe hij zijn jeugd in Mortsel heeft doorgebracht of Eindelijk Hamlet.
Borgmans is niet enkel te zien op de planken, maar ook op het witte doek. Hij vertolkte al tientallen rollen. Zijn eerste filmbijdrage (volgens IMDB) was in De Brusselse straatzanger (1978) van Walter Moeremans en Peter Simons. Verder is hij misschien wel het meest bekend om zijn rol als vaderfiguur in de Blinker-films, als één van de gebroeders Grimm in Kulderzipken, maar ook in series als Witse, Aspe, Zone Stad en Het Eiland. Hij vertolkte ook de rol van Kapitein Droogdockx in Dag Sinterklaas.

Lijst van films en theaterstukken tot 2011 (chronologisch): Warre Borgmans - TheaterEncyclopedie
Lijst van films en theaterstukken (chronologisch): Warre Borgmans - films - Filmbieb

Naast acteren is Warre Borgmans ook meester-verteller. Zijn herkenbare stem is te horen in luisterverhalen van het Geluidshuis – waar hij vaak de rol van ‘de verteller’ op zich neemt, en ook op de radio is hij te horen in reclamespotjes. De liefde voor vertellen is pas later gekomen (zelf las hij zijn kinderen zelden voor), maar kent volgens hem ook zijn grondbeginselen in zijn familie, waar zijn tantes en nonkels allemaal zeer enthousiaste, rijkelijke vertellers waren.
Volgens de acteur zelf gaan alle stukken die hij speelde in essentie over één ding: “de liefde en communicatie tussen mensen” (Knack 2021), wat volgens hem een universeel gegeven blijft door de verschillende eeuwen heen. De laatste jaren zijn grote maatschappelijke vraagstukken rond klimaatverandering, honger en sociaal onrecht dingen die Borgmans bezighouden. Zo mocht hij als Ambassadeur voor Grootouders voor het klimaat op 10 mei 2022 mee de Ultima van de Vlaamse Cultuur in de categorie Sociaal-cultureel volwassenenwerk ontvangen. 

Herbeluister De Liefhebber met Warre Borgmans

De Liefhebber met Warre Borgmans

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Warre Borgmans gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen:

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app