Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beluister Pompidou over Felix De Boeck

Beluister Pompidou over Felix De BoeckKunst & Cultuur

Abstract kunstenaar, landbouwer, radicaal Vlaamsgezind en overtuigd katholiek. Kunstenaar Felix De Boeck (1898-1995) was niet voor één gat te vangen. David Veltman werpt een nieuw licht op zijn leven en werk in een lijvige biografie.

De biografie van Felix De Boeck

Het leven van Felix De Boeck overspande bijna de hele twintigste eeuw. En een groot deel van dat leven bracht hij door op zijn hoeve in Drogenbos. Daar runde hij niet alleen het landbouwbedrijf van de familie, maar ontplooide hij ook een kunstpraktijk.

De Boeck rolde via de studentenvereniging van Ruisbroek in het Vlaams-nationalisme. Maar tegelijk werd zijn hoeve een ontmoetingsplek voor cultuurliefhebbers van allerlei gezindten. Door uitdagingen in zijn familieleven werd het katholieke geloof steeds belangrijker voor hem.

In de jaren '50 groeide De Boeck uit tot een televisiepersoonlijkheid. Op het einde van zijn leven ijverde hij voor een eigen museum, dat vandaag de dag nog altijd te bezoeken is in Drogenbos: FeliXart.

De Nederlandse onderzoeker David Veltman verdiepte zich in het leven van Felix De Boeck en schreef er een lijvige biografie over. Sterven in het bed waarin ik geboren ben is verschenen bij uitgeverij Verloren.

Herbeluister hieronder het gesprek met David Veltman in Pompidou.

Biograaf David Veltman over Felix De Boeck
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.