Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beluister Pompidou over Hella S. Haasse

Beluister Pompidou over Hella S. HaasseKunst & Cultuur

Het is tien jaar geleden dat de Nederlandse schrijfster Hella S. Haasse overleed. Heleen Debruyne duikt in haar boeken met een enthousiast lezerspanel: biografe Aleid Truijens, critica Margot Dijkgraaf en literatuurwetenschapster Lisanne Snelders.

Hella S. Haasse in 1970

Auteur van een enorm oeuvre, vertaald in vele talen, meermaals bekroond. De ‘grande dame’ van de Nederlandse literatuur, een wijze, oude vrouw. Eretitels waar Hella S. Haasse (1918-2011) zelf een hekel aan had, en die haar volgens kenners ook geen recht aandoen.

Met biografe Aleid Truijens en Haasse-fanaat Margot Dijkgraaf wil Heleen Debruyne deze clichés ondergraven. Een gesprek over een vrouw die zich altijd buitenstaander voelde, die schreef om te overleven. Voor wie het verleden, waar ze zo vaak over schreef, een verlengstuk van zichzelf was. Over een vrouwelijke auteur in een mannenwereld, die toch nooit werd omarmd door de feministen. En vooral: over waarom Haasse zo’n uitzonderlijk auteur is.

Literatuurwetenschapper Lisanne Snelders komt er ook bij, om te praten over Hella S. Haasse en Nederlands-Indië. Haasse werd in de kolonie geboren, schreef er ook over – onder andere in het bekende Oeroeg en in Sleuteloog – en vormde zo mee de collectieve verbeelding over de voormalige kolonie.

Herbeluister hieronder de Pompidou-special over Hella S. Haasse.

Pompidou over Hella S. Haasse
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.