Beluister Pompidou over Uitbundig Verleden Kunst & Cultuur

Bart Stroobants, Jan Dirk Baetens, Chantal Pattyn en Samuel Mareel in Museum Hof van Busleyden
De Bourgondiërs zijn razend populair sinds het boek en de podcast van Bart Van Loo. Maar wist je dat onze blik op de Bourgondiërs ontzettend gekleurd is door wat er in de 19de eeuw over hen verteld werd? Dat is het vertrekpunt van de tentoonstelling Uitbundig verleden in Museum Hof van Busleyden in Mechelen. Chantal Pattyn gaat in gesprek met curatoren Bart Stroobants en Samuel Mareel en met Jan Dirk Baetens, specialist in 19de-eeuwse historieschilderkunst.
Daaruit blijkt dat de liefde voor de Bourgondiërs een hoge vlucht nam na het ontstaan van België in 1830. De prille natie legitimeerde haar bestaan door aansluiting te zoeken bij het verleden. In de Bourgondische Nederlanden zagen de 19de-eeuwse Belgen de voorloper van hun eigen land. Die associaties vinden we terug in de schilderkunst en de literatuur van die tijd.
De tentoonstelling plaatst onze interpretatie van de Bourgondiërs naast die van andere landen. En dan wordt duidelijk dat in elk land iets anders verteld wordt over Karel de Stoute, Filips de Schone, Johanna de Waanzinnige en al die andere Bourgondiërs ...
Beluister hier het gesprek over Uitbundig Verleden in Pompidou.