Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beluister Pompidou over Uitbundig Verleden

Beluister Pompidou over Uitbundig Verleden Kunst & Cultuur

Onze interesse in de Bourgondiërs komt niet uit de lucht vallen, zo blijkt uit de tentoonstelling Uitbundig Verleden in Museum Hof van Busleyden. Chantal Pattyn voelt de makers van tentoonstelling en catalogus aan de tand.

Bart Stroobants, Jan Dirk Baetens, Chantal Pattyn en Samuel Mareel in Museum Hof van Busleyden

De Bourgondiërs zijn razend populair sinds het boek en de podcast van Bart Van Loo. Maar wist je dat onze blik op de Bourgondiërs ontzettend gekleurd is door wat er in de 19de eeuw over hen verteld werd? Dat is het vertrekpunt van de tentoonstelling Uitbundig verleden in Museum Hof van Busleyden in Mechelen. Chantal Pattyn gaat in gesprek met curatoren Bart Stroobants en Samuel Mareel en met Jan Dirk Baetens, specialist in 19de-eeuwse historieschilderkunst.

Daaruit blijkt dat de liefde voor de Bourgondiërs een hoge vlucht nam na het ontstaan van België in 1830. De prille natie legitimeerde haar bestaan door aansluiting te zoeken bij het verleden. In de Bourgondische Nederlanden zagen de 19de-eeuwse Belgen de voorloper van hun eigen land. Die associaties vinden we terug in de schilderkunst en de literatuur van die tijd.

De tentoonstelling plaatst onze interpretatie van de Bourgondiërs naast die van andere landen. En dan wordt duidelijk dat in elk land iets anders verteld wordt over Karel de Stoute, Filips de Schone, Johanna de Waanzinnige en al die andere Bourgondiërs ...

Beluister hier het gesprek over Uitbundig Verleden in Pompidou.

 

Beluister Pompidou over Uitbundig Verleden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.