Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beluister Pompidou in Wiels

Beluister Pompidou in WielsKunst & Cultuur

Chantal Pattyn ontdekt in Wiels onbekend werk van Marcel Broodthaers, een ode aan de 19de-eeuwse schilder Antoine Wiertz en het werk van Wiels-residente Sandra Heremans.

Dirk Snauwaert, Joris D'hooghe, Chantal Pattyn en Sandra Heremans voor de industriële gedichten van Marcel Broodthaers

'De mosselpot' is wellicht het bekendste werk van de Belgische conceptuele kunstenaar Marcel Broodthaers. Maar kunstencentrum Wiels vestigt de aandacht op een veel minder bekend aspect van zijn oeuvre: de 'industriële gedichten'. 

Het zijn kleurrijke plastic platen waarop Broodthaers letters, cijfers en grafische elementen aanbracht. Dit raadselachtige werk ontstond in de periode van mei 1968, toen studentenbewegingen in heel Europa een revolte ontketenden. De platen waren voor Broodthaers een hulpmiddel in zijn zoektocht naar een manier om kunstinstellingen van binnenuit te hervormen. Maar evengoed beschouwde de kunstenaar, die ook dichter was, ze als een vorm van visuele poëzie. Wiels-directeur Dirk Snauwaert en Broodthaers-expert Joris D'hooghe vertellen aan Chantal Pattyn hoe we de 'industriële gedichten van Broodthaers moeten lezen.

Marcel Broodthaers was gefascineerd door het museum van de 19de-eeuwse kunstenaar Antoine Wiertz in Brussel. Ook de Amerikaanse kunstenares R.H. Quaytman viel als een blok voor dit merkwaardige curiosum. Op haar tentoonstelling in Wiels neemt ze het op voor de 19de-eeuwse kunstenaar, die door 21ste-eeuwse toeschouwers vaak als een beetje kitscherig wordt afgedaan.

Temidden van die tentoonstellingen bouwt Wiels-residente Sandra Heremans aan haar oeuvre. Op basis van ontdekkingen in haar familie-archief werkt ze aan een film over Rwandese studenten die in volle Koude Oorlog met een beurs in Moskou gingen studeren.

Beluister hier de gesprekken met Dirk Snauwaert, Joris D'hooghe en Sandra Heremans in Pompidou.

Beluister Pompidou in Wiels

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.