Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
BENEDENWERELD, reizen in de diepe tijd. Robert Macfarlane

BENEDENWERELD, reizen in de diepe tijd. Robert MacfarlaneKunst & Cultuur

Macfarlane daalt af naar 'Underland': een zwerftocht door grotten, mijnen en catacomben.

Benedenwereld

De Brit Robert Macfarlane doceert Engelse literatuur in Cambridge en is natuurschrijver. Hij verkende in zijn boeken al bergen, wildernissen en oude pelgrimswegen, en onderzocht daarin de complexe relaties tussen natuur, landschap en ons gevoelsleven.

In Benedenwereld gaat het over wat onder onze voeten ligt, want we 'lopen we op onwetendheid'. Op een bepaald moment belandt hij bv bij de geheime ingang van een grot in het Italiaanse Karstgebied, alsof hij Alice zelf is, die verdwijnt in de konijnenpijp die naar Wonderland leidt:

'..acacia's en gras groeien in een ondiep verdwijngat in de flank van de heuvel. 'Weinig mensen weten dat dit bestaat', zegt Lucian. (..) We gaan tussen twee bomen door die een poort vormen, lopen over een paar stenen treden naar beneden..en dan ligt in het midden van de kom de ingang naar een grot. (..) We betreden iets wat onmiskenbaar een votiefruimte is. (..) 'Waar zijn we, Lucian. Wat is dit allemaal?' 'Dit is een mithraeum, een ondergrondse tempel die is gewijd aan de god Mithras,''

Hij schrijft evenzeer over zijn ervaringen in de natuur, als over de menselijke aard. In een interview zegt hij : 'Dit boek beschrijft het vreemde, verwarrende tijdperk waarin we leven en zet het af tegen oudere lagen van beschaving. Het gaat niet alleen over wat boven komt, maar ook over wat wij achterlaten aan sporen, herinneringen, trauma's.'

Benedenwereld, Reizen in de diepe tijd. Robert Macfarlane, Atheneum - Polak & Van Gennep 2019

 

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.