Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beniamino Paganini: "Eens ik de traverso vasthad, kon ik niet stoppen met spelen."

Beniamino Paganini: "Eens ik de traverso vasthad, kon ik niet stoppen met spelen."Klassieke muziek

Als er ten huize Paganini geen muziek opstond, riep peuter Beniamino zijn ouders al tot orde: "Dan riep ik Mi, Mi, Mi van muziek, tot er muziek werd opgezet." Dus niet alleen zijn muzikale naam, maar ook zijn vroege fascinatie voor muziek, gaf al een glimp van zijn toekomst weg.
© Davy Coghe

Beniamino Paganini

"Als ik met het klavecimbel aan het sleuren ben, maken mensen vaak het grapje: Als je dat wist, had je toch liever fluit gekozen, hè? En dan kan ik zeggen: Ja, maar ik speel ook fluit." Kiezen tussen klavecimbel en traverso is onmogelijk voor Beniamino. "Ik was nooit de traversospeler geweest die ik nu ben, zonder klavecimbel. En omgekeerd."

"Toen ik in de muziekschool een instrument moest kiezen, wist ik nog niet meteen welk instrument. Maar wel dat het een barokinstrument moest zijn. Puur op gevoel, dat fascineerde mij." En die barokmuziek ademt hij intussen helemaal uit. Hij werd deze lente nog bekroond met de Cecilia Prijs als 'Jonge Musicus van het Jaar 2020'. Als hij niet onderweg is met Musica Gloria, het barokorkest dat hij zelf oprichtte, dan speelt hij samen met onder andere I Suonatori Poetici, Il Gardellino, B’Rock en La Petite Bande. Je zou moeilijk geloven dat deze muzikant nog maar 26 is!

Portret Beniamino Paganini

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.