Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beniamino Paganini over de kracht van de muziek

Beniamino Paganini over de kracht van de muziekKlassieke muziek

Deze zomer ontvangt Sanssouci elk weekend een muzikant die vertelt over zijn muzikale ontdekkingen van het voorbije seizoen. Herbeluister hier de keuze van Beniamino Paganini, traversospeler, klavecinist en oude muziek specialist.
Beniamino Paganini©Paul Willaert

Beniamino Paganini

De muziek zit al in zijn naam: Beniamino Paganini (°1994) is een supergetalenteerde en gepassioneerde traversospeler, klavecinist en oude muziek specialist. Verder speelt hij ook orgel en blokfluit.

Beniamino heeft al van jongs af aan een passie voor oude muziek. Op zijn 16de startte hij aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, later volgt hij ook nog les in Den Haag. Dat de muziek in Paganini’s bloed zit, blijkt uit het gemak waarmee hij zijn masterdiploma’s haalde, alle met grote onderscheiding: Traverso (2016) Klavecimbel (2017), Maestro al Cembalo (2019) en bachelordiploma Musicologie (2018). Momenteel bouwt Paginini zijn internationale carrière als professionele artiest verder uit.

Beniamino Paganini ontving meerdere eerste prijzen, en bereikte met zijn traverso de halve finales van de gerenommeerde Internationale Wedstrijd Musica Antiqua Brugge als 19-jarige (2014) en van de Internationale Telemann Wedstrijd (2015).

Beniamino treedt regelmatig op met ensembles als Il Gardellino (Jan De Winne en Marcel Ponseele), Scherzi Musicali (Nicolas Achten), B’Rock en La Petite Bande (Sigiswald Kuijken). Daarnaast leidt hij ook zijn eigen ensemble Musica Gloria, een ensemble dat hij al oprichtte op zijn twaalfde.

Momenteel geeft Beniamino klavecimbel les aan de academies van Gentbrugge en Overijse.

Tijdens mijn eerste concerten tijdens de coronacrisis heb ik weer mogen ervaren hoe speciaal en deugddoend de verbinding kan zijn tussen de muziek, de uitvoerder en de luisteraar.
Beniamino Paganini

Beluister hier de muziekkeuze van Beniamino Paganini:

KL 2020 08 08 Beniamino Paganini over Purcell
KL 2020 08 09 Beniamino Paganini over Vivaldi

Sanssouci

Sanssouci, een programma dat vertrekt vanuit de barok en bruggen slaat naar andere muzikale periodes, samengesteld door Els Van Hoof.

Presentatie: Sieglinde Michiel

Samenstelling: Els Van Hoof

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of sanssouci@klara.be

Sanssouci, elke zondag van 13 tot 15 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.