Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Benjamin Bernheim – Boulevard des Italiens

Benjamin Bernheim – Boulevard des ItaliensKlassieke muziek, CD

Boulevard des ItaliensDGG

Boulevard des Italiens

Wie?
De Franse tenor Benjamin Bernheim maakte in 2019 furore met zijn debuut CD op DGG (‘Benjamin Bernheim’) en brengt nu een tweede opname uit op dit label waarmee hij een exclusief contract heeft. Bernheim wordt in 2022 zevenendertig en is op dit moment een van de meest gegeerde tenoren in de grote Europese operahuizen. Maar ook de Metropolitan van New York heeft hem postcorona eindelijk gestrikt voor een productie in het najaar van Rigoletto (Verdi) waar hij de Duca zal vertolken.
 

Wat?
Boulevard des Italiens is een bloemlezing uit het Franse romantische operarepertoire van Italiaanse meesters, specifiek geschreven voor Parijse operahuizen. De titel is goed gekozen: De Boulevard des Italiens is een belangrijke verkeersader in Parijs waar ook de huizen Opéra Garnier en de Opéra Comique gelegen zijn. Vroeg negentiende-eeuwse meesters Spontini en Cherubini zijn op de opname vertegenwoordigd naast de grote reuzen Donizetti en Verdi en zelfs de latere Mascagni die de Franse opera Amica schreef (voor Monte Carlo en niet Parijs weliswaar maar we gaan niet moeilijk doen). Slim gezien is de inlassing als opener en afsluiter van twee bekende aria’s uit Tosca en Madama Butterfly van Puccini in de latere Franse versies. Het zijn de enige twee opera’s op deze CD die niet speciaal voor het Franse publiek geschreven zijn maar wel werden opgevoerd in Franse vertaling. Met die zeer bekende aria’s verleidt de tenor ook een breder publiek.
 

Waarom moet je dit horen?
De insteek en de samenstelling van het repertoire op deze CD is bijzonder origineel. Er is een mooie afwisseling tussen bekende en minder bekende fragmenten. Zo kiest de tenor niet voor de aria met de negen hoge C’s uit La Fille du Régiment (Donizetti) maar wel voor de minder bekende romance van Tony. Genieten is het dan weer van dat fenomenale duet uit Don Carlos (Verdi, samen met bariton Florian Sempey) dat zo meeslepend en geliefd is dat het ook dienst doet als kenwijsje van een Klaraprogramma (Fidelio). De muzikale verfijning en onwaarschijnlijk mooie tekstuitspraak en articulatie van Bernheim zijn ongeëvenaard in dit repertoire. De open en warme expressie van deze tenor doet geregeld denken aan de Franse tenor Roberto Alagna in zijn jonge jaren. De opvolging is verzekerd!
Sylvia Broeckaert
 

Praktisch?
Uitvoerders: Benjamin Bernheim (tenor); Orchestra del Teatro Comunale di Bologna; Frédéric Chaslin (dirigent)
Titel: Boulevard des Italiens
Label: DGG

 

Fidelio

Fidelio, uw trouwe gezel op zondagmiddag, neemt u mee in een denkbeeldige opera met alles erop en eraan: een spetterende ouverture, een aandoenlijke aria, een dromerig duet of een levendig ensemble. Een imaginair concert krijgt u er bovenop met heel wat kamermuziek, concerto’s of symfonisch werk en de zangers blijven aanwezig om ons een liedbundel aan te prijzen, een cantate of aanstekelijke koormuziek en wie weet ook nog een verrassend toemaatje.

Presentatie: Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via fidelio@klara.be

Fidelio, elke zondag van 15 tot 18 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.