Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
"Benjamin Britten en Leonard Bernstein waren niet meteen de beste vrienden!"

"Benjamin Britten en Leonard Bernstein waren niet meteen de beste vrienden!"Blijf verwonderd!

Dat vertelt Dr Lucy Walker van de Britten-Pears Foundation in Aldeburgh. Maar waarom niet? Luister hier naar het antwoord.
Dr Lucy Walker van de Britten-Pears Foundation

Dr Lucy Walker van de Britten-Pears Foundation

The Red House - Lucy Walker

Britten en Berstein waren generatiegenoten. Britten werd geboren in 1913, Bernstein in 1918. Ze componeerden en dirigeerden allebei, waren goede pianisten, Britten was gay en Bernstein bi, en toch waren het ook heel verschillende mensen. De eerder gereserveerde Britten in pak en das versus de flapuit Bernstein die in z'n jonge jaren graag poseerde in bloot bovenlijf en met een sigaret tussen de lippen. Britten vond Bernstein maar een weinig beschaafde en eerder brutale kerel. Een clash tussen de Engelse sfeer en de Amerikaanse.

Toch zou Bernstein de Amerikaanse première van de opera Peter Grimes dirigeren. Uit respect voor de muziek en de mens Britten die hij, Bernstein, omschreef als "een man die in een tijd en een wereld leefde die hem eigenlijk niet lag!" Ook op wat achteraf het laatste concert van de dirigent Bernstein bleek te zijn, klonk muziek van Benjamin Britten.

Meer over beide heren op woensdag 24 oktober in Maestro tijdens de Bernstein 14-daagse.

Benjamin Britten - A Time There Was by Tony Palmer

Maestro

In Maestro klinken de grote klassiekers in uitvoeringen van vandaag en gisteren. Met elke week een internationale artiest in de kijker, een blik op de belangrijkste concerten in ons land, de nieuwste cd’s, en retro-momenten met artiesten die de klassieke muziek kleur en uitstraling gaven. Elke dag gaan we ook naar belangrijke concertzalen over de hele wereld waar de artiesten van vandaag het beste van zichzelf geven. En er zijn ook specials rond jarige componisten en uitvoerders, en exclusieve interviews.

Presentatie: Mark Janssens

Samenstelling: Bart Tijskens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via maestro@klara.be

Elke weekdag, telkens van 14 tot 17 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.