Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Benjamin Dieltjens: "Die serenade van Strauss speelt ongelofelijk lekker!"

Benjamin Dieltjens: "Die serenade van Strauss speelt ongelofelijk lekker!"Klassieke muziek

Naar eigen zeggen schreef Richard Strauss muziek zoals een koe melk produceert. Hij zette zijn eerste noten op papier toen hij zes was. En toen hij amper 17 was, schreef hij de Serenade voor 13 blazers. Meteen ook de afsluiter van Klarafestival 2021. En daar is Benjamin Dieltjens, eerste klarinettist van Antwerp Symphony Orchestra, heel blij mee: "Er is helemaal niks puberaals te horen aan het stuk, een prachtig en bijzonder stuk van Strauss."
© Vincent Callot

Het Antwerp Symphony Orchestra sluit het Klarafestival af.

Richard Strauss groeide op in een conservatief milieu. Zijn vader Franz Strauss was hoornist en een belangrijk figuur in het muziekleven van München, maar dus ook een zeer conservatief musicus.

Op dat moment maakte bijvoorbeeld de vernieuwende Wagner zijn opgang als componist in Wenen en daar moest vader Strauss niets weten. Benjamin Dieltjens: "Franz Strauss stak zijn afschuw voor Wagner niet onder stoelen of banken. Maar hij moest als hoornist van de Opera van München natuurlijk wel de muziek van Wagner spelen, en zelfs Wagner zelf moest toegeven dat Franz Strauss die hoornsolo's wel subliem speelde."

Vader Strauss was wel grote fan van Mozart en Mendelssohn en dat hoor bij zijn zoon ook terug in die Serenade voor 13 blazers. "Het verwondert mij dat iemand van 17 jaar zich helemaal niet afzet tegen de traditie."

Van rebellie is dus geen sprake, maar is de serenade meer dan een eerbetoon aan de helden van zijn vader? Hoor je al iets van de volwassen Strauss terug in dit stuk? "Dat vind ik altijd zo verwonderlijk bij een vroegbloeier, het lijkt wel alsof hij al twintig jaar muziek schrijft en de instrumenten door en door kent. Het is indrukwekkend. Er zit bijvoorbeeld een passage voor de hoorns in. Die is zo dromerig mooi, dat ik altijd bijna vergeet in te zetten na die passage."

Beluister hier het gesprek met Benjamin Dieltjens:

Benjamin Dieltjens over de Serenade voor 13 blazers van Richard Strauss

Metamorphosen van Antwerp Symphony Orchestra, het slotconcert van het Klarafestival. Zondag 21 maart om 20 uur, gratis te bekijken op klarafestival.be.

© Roger Viollet / Contributor
Richard Strauss op de slee in het Duitse Schrierke

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.