Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Benjamin Godard - Vioolsonates - Nicolas Dautricourt - Dana Ciocarlie

Benjamin Godard - Vioolsonates - Nicolas Dautricourt - Dana CiocarlieKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Nicolas Dautricourt, viool; Dana Ciocarlie, piano. Label: Aparté AP 124.
Hoes van de cd met de vioolsonates van Benjamin Godard

De vioolsonates van Benjamin Godard

Programma: Benjamin Godard (1849-1895): 4 vioolsonates.

Benjamin Godard, geboren in Parijs in 1849 en overleden in Cannes in 1895, had wel iets met België. Hij studeerde viool bij Henri Vieuxtemps, zijn eerste opera Les Bijoux de Zalamea ging in 1878 in Antwerpen in première, en een andere opera Jocelyn kreeg tien jaar later zijn eerste uitvoering in Brussel. Hij werd maar 45 jaar oud, maar toch liet Godard een groot oeuvre na: opera’s, verschillende symfonieën, 2 vioolconcerto’s, 2 pianoconcerto’s, 3 strijkkwartetten, 2 pianotrio’s en een honderdtal liederen. De meeste van die werken zijn helaas in de vergetelheid gesukkeld. Alleen zijn virtuoze en romantische vioolconcerto’s worden nog wel eens uitgevoerd en opgenomen. Tot aan het einde van zijn korte leven, in 1895, een tijd waarin er in de muziek allerlei vernieuwingen opdoken, bleef Godard trouw aan de romantische idealen. Daardoor werd zijn muziek wel eens als sentimenteel afgedaan, en misschien verklaart dat het feit dat zijn werken tot op vandaag maar zelden worden uitgevoerd. Ten onrechte, want Godard vormt voor de Franse muziek, samen met andere vergeten componisten als Méhul, Alkan en Onslow, een belangrijke schakel tussen Berlioz en Saint-Saëns.

Godard componeerde zijn vier vioolsonates tussen 1866 en 1872, d.w.z. na de vioolsonate van Edouard Lalo, maar voor de eerste sonates van Gabriel Fauré en Camille Saint-Saëns. Het zijn zeer aantrekkelijke, toegankelijke en originele werken van een componist die de mogelijkheden van de viool, o.a. door zijn studies bij Henri Vieuxtemps, zeer goed kende. Ook qua vorm en opbouw zijn deze stukken allesbehalve traditioneel te noemen: zo bestaat de derde vioolsonate uit vijf delen, met een intermezzo én een scherzo.

Deze dubbelcd van het Franse label Aparté biedt de allereerste opname van deze vioolsonates van Benjamin Godard. De voortreffelijke Franse violist Nicolas Dautricourt, die trouwens graag en geregeld uitstapjes maakt naar de jazz, voert ze hier uit in een mooi gerijpte, vrije en natuurlijke stijl, en met een warme, maar heldere vioolklank. En dat laatste is zeker belangrijk, omdat Godard in zijn muziek altijd een grote transparantie nastreefde. De Romeense pianiste Dana Ciocarlie doet veel meer dan eenvoudig begeleiden; zij is een volwaardige, verbeeldingsvolle en attente muzikale partner.

- Bart Tijskens

Klara's oordeel