Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Benjamin Grosvenor: Zo grootvader, zo kleinzoon

Benjamin Grosvenor: Zo grootvader, zo kleinzoonKlassieke muziek, CD

Decca Classics

Grosvenor speelt Liszt

Wie?

De Britse pianist Benjamin Grosvenor viert de verlenging van z'n platencontract bij Decca met een nieuwe release.

Wat?

Grosvenor kiest voor één componist : Franz Liszt. En hij wil hem laten horen in z'n twee voornaamste gedaantes als componist : de briljante arrangeur van muziek van anderen en de man die zelf als componist ook een hoogst origineel en persoonlijk parcours aflegt.

Waarom moet u dit horen?

Benjamin Grosvenor werd als kind door zijn grootvader geïntroduceerd in de muzikale wereld van Franz Liszt. In oktober vorig jaar trok de nu 28-jarige pianist naar de Queen Elisabeth Hall in Londen om een eerste volledige Liszt-cd op te nemen. Wat het centrale werk zou worden, daarover hoefde hij niet lang na te denken : de sonate in b klein, S 178. In 'confrontatie' met de veel ingetogener Liszt van de Années de pèlerinage, 2ème année, Italie. En kortere stukken waarin Liszt zijn liefde voor de opera verklaart. 

Benjamin Grosvenor is natuurlijk niet aan zijn proefstuk toe. Als het begrip wonderkind enige inhoud heeft, dan is het zeker toepasbaar op deze ondertussen wonderbaarlijke twintiger. Z'n puur technische kwaliteiten zijn indrukwekkend. De sonate van Liszt speelt hij adembenemend juist. Niet alleen technisch, maar ook interpretatief. In de handen van mindere pianisten klinkt deze muziek als een ruwe rots met gladde plekken, bij Grosvenor hoor je een verhaal. Je wordt meegenomen in een vertelling. Het is bij momenten pure verbeelding en fantasie. Om dan weer brutaal wakker te worden uit een toch niet zo innemende droom.

Bij Grosvenor geen oppervlakkige statements in de muziek, geen (extra) krullen die niet in de partituur staan, maar wel een vertolker die beseft dat de muziek van Liszt een vat vol tegenstrijdigheden is. Dat kunnen overbrengen, zonder uitvergrotingen, is een levenslange uitdaging. Grosvenor is nog geen 30, maar zijn Liszt klinkt volwassen, volbloed romantisch, en dan weer vol vragen en twijfels. Zoals Liszt het zelf aanvoelde. Met zijn muziek kom je nooit helemaal thuis, maar blijf je onderweg. De definitie zelf van muziek en muziek-maken. Benjamin Grosvenor zet op deze cd een nieuwe en volgende stap in zijn groot muzikaal avontuur.

Praktisch?

Liszt, van Benjamin Grosvenor

Decca 4851450

Mark Janssens