Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Berlijn - Het verhaal van de muur - Aflevering 1

Berlijn - Het verhaal van de muur - Aflevering 1Blijf verwonderd!

Zondag 13 augustus 1961. De Berlijners staan op en stellen vast dat er de voorbije nacht een muur gebouwd werd, dwars door hun stad. Hoe werd Berlijn de hoofdstad van de Koude Oorlog?

De Britse premier Churchill, de Amerikaanse president Truman en Sovjetleider Stalin op de Conferentie van Potsdam, 1945

Schrijver Piet de Moor en Klara-eindredacteur Karen Billiet trekken naar Griebnitzsee, een meer op de grens van Berlijn en Potsdam. In de majestueuze villawijk rondom het meer speelde zich in 1945 de Conferentie van Potsdam af. Daar verdeelden de geallieerden het verslagen nazi-Duitsland in vier zones: een Russische, een Amerikaanse, een Britse en een Franse. Berlijn vormde een eilandje binnen de Russische zone, maar werd ook opgesplitst in vier sectoren.

In de volgende jaren liepen de spanningen tussen de grootmachten op, en dat leidde in 1961 tot de bouw van de muur. De Berlijners waren het kind van de rekening. Families en vrienden werden 28 jaar lang uit elkaar gehaald. Dat leverde absurde situaties op. Het gehucht Klein Glienicke, in de buurt van Griebnitzsee, was een Oost-Duitse enclave binnen West-Berlijn. De inwoners leefden tot 1989 in een veredelde openluchtgevangenis.

Podcast Berlijn - Het verhaal van de muur - aflevering 1
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Berlijn - Het verhaal van de muur

Op 9 november 1989 ging de Berlijnse Muur open. Ondertussen is de muur al meer dan dertig jaar verdwenen, maar hij laat nog altijd sporen na. 

Schrijver Piet de Moor en Klara-eindredacteur Karen Billiet gaan op pad in Berlijn en praten met Berlijners over hun leven voor en na 1989.
Piet de Moor bezoekt Berlijn sinds 1973 en vestigde zich er definitief in 2010. Hij schreef over de stad het boek ‘Berlijn, leven in een gespleten stad’ (Van Gennep).

Karen Billiet groeide op na de Val van de Muur en leerde Berlijn kennen als herenigde stad. Ze woonde er kort en meert er nog meermaals per jaar aan.

Presentatie: Karen Billiet & Piet de Moor
Productie: Rolly Smeets, Annick Lesage & Karen Billiet

Reageer: via de chatfunctie in de Klara-app of via berlijn@klara.be