Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Berlijn - Het verhaal van de muur - Aflevering 2

Berlijn - Het verhaal van de muur - Aflevering 2Blijf verwonderd!

Van 1961 tot 1989 stond er een muur in Berlijn. Hoe verliep het dagelijks leven in de gedeelde stad?
© Stiftung Berliner Mauer/Fotograaf onbekend

Kreuzberg, 1962. West-Berlijners zwaaien naar verwanten aan de overkant van de muur

Na de bouw van de muur probeerden tal van DDR-burgers naar West-Duitsland te vluchten. Piet de Moor en Karen Billiet trekken naar het Notaufnahmelager Marienfelde in een buitenwijk van Berlijn. Sinds de val van de muur is het een museum vol aangrijpende vluchtverhalen.

Reizen werd een stuk ingewikkelder in de gedeelde stad. Het station Friedrichstrasse was de poort tussen West- en Oost-Berlijn en groeide uit tot een geliefde smokkelroute. Treinen tussen de verschillende wijken van West-Berlijn liepen soms onder Oost-Berlijn door. Verschillende stations in het oosten, zoals Nordbahnhof, werden dichtgemetseld om te vermijden dat DDR-burgers op een trein naar het Westen zouden stappen.

In jazzclub Schlot in Mitte treffen we de Nederlander John Kunkeler. Hij kwam begin jaren 1970 studeren in West-Berlijn en haalt herinneringen op aan de bijzondere sfeer in de stad: een microkosmos van links-radicalen, krakers, dienstweigeraars en gastarbeiders.

In Oost-Berlijn ging het er ondertussen minder levendig aan toe. Architecte Kristin Müller woont in Muizen maar groeide op in Oost-Duitsland. Net als vele anderen voelde ze zich steeds meer verstikt in de DDR. Op haar 18de probeerde ze te vluchten. 

Podcast Berlijn - Het verhaal van de muur - aflevering 2
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Berlijn - Het verhaal van de muur

Op 9 november 1989 ging de Berlijnse Muur open. Ondertussen is de muur al meer dan dertig jaar verdwenen, maar hij laat nog altijd sporen na. 

Schrijver Piet de Moor en Klara-eindredacteur Karen Billiet gaan op pad in Berlijn en praten met Berlijners over hun leven voor en na 1989.
Piet de Moor bezoekt Berlijn sinds 1973 en vestigde zich er definitief in 2010. Hij schreef over de stad het boek ‘Berlijn, leven in een gespleten stad’ (Van Gennep).

Karen Billiet groeide op na de Val van de Muur en leerde Berlijn kennen als herenigde stad. Ze woonde er kort en meert er nog meermaals per jaar aan.

Presentatie: Karen Billiet & Piet de Moor
Productie: Rolly Smeets, Annick Lesage & Karen Billiet

Reageer: via de chatfunctie in de Klara-app of via berlijn@klara.be