Berlijn - Het verhaal van de muur - Aflevering 2Blijf verwonderd!

Kreuzberg, 1962. West-Berlijners zwaaien naar verwanten aan de overkant van de muur
Na de bouw van de muur probeerden tal van DDR-burgers naar West-Duitsland te vluchten. Piet de Moor en Karen Billiet trekken naar het Notaufnahmelager Marienfelde in een buitenwijk van Berlijn. Sinds de val van de muur is het een museum vol aangrijpende vluchtverhalen.
Reizen werd een stuk ingewikkelder in de gedeelde stad. Het station Friedrichstrasse was de poort tussen West- en Oost-Berlijn en groeide uit tot een geliefde smokkelroute. Treinen tussen de verschillende wijken van West-Berlijn liepen soms onder Oost-Berlijn door. Verschillende stations in het oosten, zoals Nordbahnhof, werden dichtgemetseld om te vermijden dat DDR-burgers op een trein naar het Westen zouden stappen.
In jazzclub Schlot in Mitte treffen we de Nederlander John Kunkeler. Hij kwam begin jaren 1970 studeren in West-Berlijn en haalt herinneringen op aan de bijzondere sfeer in de stad: een microkosmos van links-radicalen, krakers, dienstweigeraars en gastarbeiders.
In Oost-Berlijn ging het er ondertussen minder levendig aan toe. Architecte Kristin Müller woont in Muizen maar groeide op in Oost-Duitsland. Net als vele anderen voelde ze zich steeds meer verstikt in de DDR. Op haar 18de probeerde ze te vluchten.