Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Berlijn - Het verhaal van de muur - Aflevering 3

Berlijn - Het verhaal van de muur - Aflevering 3Blijf verwonderd!

9 november 1989. 'De poorten van de muur staan wagenwijd open', jubelt de West-Duitse televisie. Prompt stormt er een massa DDR-burgers naar de grensovergangen met het westen. Hoe kwam de muur ten val?

Na de val van de muur: Oost- en West-Berlijners ontmoeten elkaar aan de Brandenburger Tor

Er broeit wat in Berlijn, langs beide kanten van de muur.

De opmars van extreem-links terrorisme in de jaren 1970 stelt West-Duitsland voor een uitdaging. Ook in de DDR verliest de overheid haar greep op de jeugd. In 1976 wordt de populaire Oost-Duitse protestzanger Wolf Biermann verbannen. En dat leidt tot protest.

Het DDR-regime reageert al even verkrampt op de politiek van openheid die Michail Gorbatsjov invoert in de Sovjet-Unie. In de herfst van 1989 ontstaan in Leipzig vreedzame betogingen, die langzaam uitgroeien tot een massaprotest tegen de DDR-leiding.

En dan gebeurt het ondenkbare. Tijdens een persconferentie in Oost-Berlijn op 9 november 1989 onthult regeringswoordvoerder Günter Schabowski terloops dat DDR-burgers de grens over mogen ... 

Enkele Berlijners vertellen hoe zij die ommekeer beleefden. Hildegard Przyrembel en haar zoon Daniel komen uit West-Duitsland en besloten na de val van de muur naar Berlijn te verhuizen. Hartmut Lettow groeide op in Oost-Berlijn. De val van de muur veranderde zijn vertrouwde omgeving en daar heeft hij gemengde gevoelens bij.

 

Podcast Berlijn - Het verhaal van de muur - aflevering 3
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Berlijn - Het verhaal van de muur

Op 9 november 1989 ging de Berlijnse Muur open. Ondertussen is de muur al meer dan dertig jaar verdwenen, maar hij laat nog altijd sporen na. 

Schrijver Piet de Moor en Klara-eindredacteur Karen Billiet gaan op pad in Berlijn en praten met Berlijners over hun leven voor en na 1989.
Piet de Moor bezoekt Berlijn sinds 1973 en vestigde zich er definitief in 2010. Hij schreef over de stad het boek ‘Berlijn, leven in een gespleten stad’ (Van Gennep).

Karen Billiet groeide op na de Val van de Muur en leerde Berlijn kennen als herenigde stad. Ze woonde er kort en meert er nog meermaals per jaar aan.

Presentatie: Karen Billiet & Piet de Moor
Productie: Rolly Smeets, Annick Lesage & Karen Billiet

Reageer: via de chatfunctie in de Klara-app of via berlijn@klara.be