Berlijn - Het verhaal van de muur - Aflevering 4Blijf verwonderd!

De muur is gelukkig verleden tijd
Na de val van de muur ging de DDR op in de Bondsrepubliek Duitsland. Maar de twee helften van Berlijn lieten zich niet zomaar versmelten.
Zo had de hereniging van Duitsland juridische gevolgen voor de Berlijnse holebi's. Tot 1989 werd langs beide kanten van de muur op een andere manier omgegaan met homoseksualiteit. Erwin De Decker, Belg in Berlijn, vertelt er meer over tijdens een wandeling door de wijk Schöneberg.
Het uitzicht van de stad veranderde drastisch na 1989. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog hadden Oost- en West-Berlijn zich helemaal anders ontwikkeld. Nu moesten ze terug samengebracht worden tot één geheel. Een aantal prestigeprojecten moesten de hereniging van de stad onderstrepen. Het Palast der Republik, hèt symbool van de DDR, werd in 2008 ondanks hard protest afgebroken. Op dezelfde plek werd het slot van de Pruisische keizers gereconstrueerd. Daar is ondertussen het Humboldt Forum geopend. Het project kent hevige voor- en tegenstanders. Daarover praten we met de Nederlander Paul Spies, directeur van het Stadtmuseum Berlin.
De vooroordelen tussen Oost- en West-Duitsers raakten sinds 1989 maar moeizaam uit de weg geruimd. Dat horen we van Friederike Gänsslen. Ze groeide op in Beieren, maar trok na de val van de muur naar Berlijn en trouwde er met een Oost-Duitser.