Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Berlijn - Het verhaal van de muur - Aflevering 4

Berlijn - Het verhaal van de muur - Aflevering 4Blijf verwonderd!

De Berlijnse muur laat nog altijd sporen na in de stad, ook al is hij al meer dan dertig jaar verdwenen.

De muur is gelukkig verleden tijd

Na de val van de muur ging de DDR op in de Bondsrepubliek Duitsland. Maar de twee helften van Berlijn lieten zich niet zomaar versmelten.

Zo had de hereniging van Duitsland juridische gevolgen voor de Berlijnse holebi's. Tot 1989 werd langs beide kanten van de muur op een andere manier omgegaan met homoseksualiteit. Erwin De Decker, Belg in Berlijn, vertelt er meer over tijdens een wandeling door de wijk Schöneberg.

Het uitzicht van de stad veranderde drastisch na 1989. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog hadden Oost- en West-Berlijn zich helemaal anders ontwikkeld. Nu moesten ze terug samengebracht worden tot één geheel. Een aantal prestigeprojecten moesten de hereniging van de stad onderstrepen. Het Palast der Republik, hèt symbool van de DDR, werd in 2008 ondanks hard protest afgebroken. Op dezelfde plek werd het slot van de Pruisische keizers gereconstrueerd. Daar is ondertussen het Humboldt Forum geopend. Het project kent hevige voor- en tegenstanders. Daarover praten we met de Nederlander Paul Spies, directeur van het Stadtmuseum Berlin.

De vooroordelen tussen Oost- en West-Duitsers raakten sinds 1989 maar moeizaam uit de weg geruimd. Dat horen we van Friederike Gänsslen. Ze groeide op in Beieren, maar trok na de val van de muur naar Berlijn en trouwde er met een Oost-Duitser. 

 

Podcast Berlijn - Het verhaal van de muur - aflevering 4
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Berlijn - Het verhaal van de muur

Op 9 november 1989 ging de Berlijnse Muur open. Ondertussen is de muur al meer dan dertig jaar verdwenen, maar hij laat nog altijd sporen na. 

Schrijver Piet de Moor en Klara-eindredacteur Karen Billiet gaan op pad in Berlijn en praten met Berlijners over hun leven voor en na 1989.
Piet de Moor bezoekt Berlijn sinds 1973 en vestigde zich er definitief in 2010. Hij schreef over de stad het boek ‘Berlijn, leven in een gespleten stad’ (Van Gennep).

Karen Billiet groeide op na de Val van de Muur en leerde Berlijn kennen als herenigde stad. Ze woonde er kort en meert er nog meermaals per jaar aan.

Presentatie: Karen Billiet & Piet de Moor
Productie: Rolly Smeets, Annick Lesage & Karen Billiet

Reageer: via de chatfunctie in de Klara-app of via berlijn@klara.be