Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
📲 Download aflevering 4 van 'Berlijn' als podcast

📲 Download aflevering 4 van 'Berlijn' als podcast Blijf verwonderd!

De muur is gevallen. Maar hoe werden West- en Oost-Berlijn opnieuw één? Een verhaal met veel ups en downs, dat na dertig jaar nog altijd niet afgerond is.

De muur is gelukkig verleden tijd

Berlijn, het verhaal van de muur. Aflevering 4, op zondag 10 november 2019 van 18 tot 20 uur op Klara, klara.be, de Klara-app en als podcast.

9 november 1989 was niet alleen een historische dag omdat de muur viel. Diezelfde avond ging in Oost-Berlijn ‘Coming out’ in première. Het was de eerste film in de DDR rond homoseksualiteit. Wat betekende de val van de muur voor Berlijnse holebi’s? Dat vragen we aan Erwin De Decker, een Belg in Berlijn die met ‘Berliner Luft’ thematische wandelingen in de stad organiseert.

Sinds 1989 stromen toeristen en bezoekers toe in Berlijn. In 1995 was er opnieuw een cruciale gebeurtenis die de ogen van de wereld op Berlijn vestigde: het kunstenaarskoppel Christo en Jeanne-Claude pakte de Rijksdag in. Het duurde amper twee weken, maar er kwamen vijf miljoen mensen kijken.

Ter info: er ging even iets mis met de podcast-versie van aflevering 4. Daardoor kreeg u opnieuw aflevering 3 te horen. We hebben het probleem nu opgelost, maar het kan nog even duren voor alle podcast-providers de juiste aflevering 4 aanbieden. Met onze excuses. 

Podcast Berlijn - Het verhaal van de muur - aflevering 4
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

In die periode doken er ook meer en meer bouwkranen op in Berlijn. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog hadden Oost- en West-Berlijn zich helemaal anders ontwikkeld. Nu moesten ze terug samengebracht worden tot één geheel. De twee stadshelften boden tijdens de Koude Oorlog tegen elkaar op. Toen in Oost-Berlijn de protserige Karl-Marx-Allee werd aangelegd, reageerde men in West-Berlijn met de bouw van het hypermoderne Hansaviertel.

Een ontwerp van Walter Gropius voor het Hansaviertel. Ook andere prestigieuze architecten, zoals Arne Jacobsen en Oscar Niemeyer, realiseerden er gebouwen.

Na de val van de Muur moesten een aantal prestigeprojecten de hereniging van de stad onderstrepen. Het Palast der Republik, hèt symbool van de DDR, werd in 2008 ondanks hard protest afgebroken. Op dezelfde plek wordt sindsdien het slot van de Pruisische keizers gereconstrueerd. Daar opent in 2020 het Humboldt Forum. Het project kent hevige voor- en tegenstanders. Daarover praten we met de Nederlander Paul Spies, directeur van de Stiftung Stadtmuseum Berlin.

Het Palast der Republik ging in 2008 tegen de vlakte, tot spijt van veel Berlijners.

Vonden West- en Oost-Duitsers sinds 1989 meer toenadering tot elkaar? Dat horen we van Friederike Gänsslen. Ze groeide op in Beieren, maar trok na de val van de muur naar Berlijn en trouwde er met een Oost-Duitser. De vooroordelen tussen haar Oost- en West-Duitse familieleden raakten maar moeizaam uit de weg geruimd.

Berlijn - Het verhaal van de muur

Op 9 november 1989 ging de Berlijnse Muur open. Dertig jaar later lijkt die muur een relict uit het verleden. Maar de gevolgen van dat breukmoment in 1989 zijn nog altijd voelbaar.

Schrijver Piet de Moor en Klara-eindredacteur Karen Billiet gaan op pad in Berlijn en praten met Berlijners over hun leven voor en na 1989.
Piet de Moor bezoekt Berlijn sinds 1973 en vestigde zich er definitief in 2010. Hij schreef over de stad het boek ‘Berlijn, leven in een gespleten stad’ (Van Gennep).

Karen Billiet groeide op na de Val van de Muur en leerde Berlijn kennen als herenigde stad. Ze woonde er kort en meert er nog meermaals per jaar aan.

Presentatie: Karen Billiet & Piet de Moor
Productie: Rolly Smeets, Annick Lesage & Karen Billiet

Reageer: via de reageerknop in de Klara-app of via berlijn@klara.be

Vanaf 20 oktober 2019, 4 zondagen lang, telkens van 18 tot 20 uur op Klara, klara.be, de Klara-app en als podcast.