Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Bernstein boven!

Bernstein boven! Blijf verwonderd!

Lees hier alles over 100 jaar Leonard Bernstein op Klara!
deutschegrammophon.com

Leonard Bernstein

Hoe is het allemaal begonnen voor Leonard Bernstein? En wat zijn de hoogtepunten uit z’n carrière?

 In ‘Iedereen Klassiek’ krijgen we Bernstein te horen als een meesterverteller die jong en oud overtuigde van klassieke muziek. Waarom is Bernstein zo belangrijk geweest? Sander De Keere gaat op zoek naar antwoorden bij twee kenners van eigen bodem: Dirk Brossé en Jeroen d’Hoe. Twee componisten die ervaring hebben in de Amerikaanse muziekwereld. Dirk Brossé verdiept zich in musical en filmmuziek en heeft z’n vast orkest in Philadelphia. Jeroen d’Hoe kreeg in New York nog les van de assistent-producer van Bernstein: John Corigliano.
Ook al wist je niets van klassieke muziek, als Bernstein het vertelde, was het alsof je het al jaren wist. Die ontwapenende Bernstein komt bij ‘Iedereen Klassiek’ aan bod. Van z’n eerste musical tot z’n laatste concert voor de Young Peoples Concerts.
Ontdek wie Bernstein was en is!

In Maestro combineren we elke dag de componist Bernstein met de uitvoerder Bernstein, de dirigent en pianist.
Vertrekpunt elke dag is zijn iconische muziek bij West Side Story, het liefdesverhaal van Romeo en Julia in een Amerikaanse context van migratie en segregatie, (gebrek aan) acceptatie, onbegrip en clanvorming.
We nemen daarvoor de ‘moderne’ opname met José Carreras en Kiri Te Kanawa, een opera-versie van de oorspronkelijke Broadway-bezetting.
De jonge dirigent Bernstein nam met de New York Philharmonic alle grote orkestmuziek op, en hij deed dat later nog eens over met alle grote orkesten ter wereld. Z’n warme en emotionele band met de Wiener Philharmoniker was uitzonderlijk.
Maar ook met orkesten in Amsterdam en Parijs, Boston en Berlijn, Londen en Tel Aviv dirigeerde hij jarenlang concerten. We laten opnames horen uit de diverse fases van het artistieke leven van Bernstein. In muziek van Mahler, Tsjaikofski, Copland, Brahms, Mozart …

We laten natuurlijk ook enkele interviewfragmenten met Bernstein zelf horen. En anderen praten over hem. Mark Janssens ontmoette de Amerikaanse dirigente Marin Alsop en sprak met haar over de jaren dat ze bij Bernstein studeerde en hem daarna assisteerde.
En Mark kon ook met de Franse pianist Cédric Tiberghien praten over de erfenis van Bernstein en over zijn 2de symfonie, The Age of Anxiety, een symfonie die een dialoog is tussen piano en orkest.
We laten een recente concertopname horen met Tiberghien in die symfonie van Bernstein.
We waren ook in Aldeburgh op het festival van Benjamin Britten. Bernstein dirigeerde tijdens z’n laatste concert muziek van Britten. Maar hoe gingen deze 2 artiesten, pianisten, dirigenten en componisten met elkaar om?
Het waren 2 totaal verschillende persoonlijkheden. Konden ze samen door één deur? Mark legde de vraag voor aan Lucy Walker van de Britten-Pears Foundation. 


Op klara.be loopt een Bernstein-wedstrijd van ‘Iedereen Klassiek’ en ‘Maestro’ met als inzet de box ‘Complete Recordings on Deutsche Grammophon/Decca’, een box met 121 cd’s en 36 dvd’s.

Het tweede seizoen van het YouTube-kanaal ‘Iedereen Klassiek’ trapt af met een video over West Side Story van de Amerikaanse componist Leonard Bernstein, die onlangs 100 jaar zou geworden zijn. Waarom is die musical zo straf? Hoe ging Bernstein te werk en wat was de missie van de componist? Sander De Keere beantwoordt alle vragen in z’n eigen enthousiaste stijl.

Iedereen Klassiek: zondag 14 en 21 oktober 14 – 18 uur
Maestro: maandag 15 – vrijdag 19 oktober, maandag 22 – vrijdag 26 oktober 14 – 17 uur

‘Bar Bernstein’ tijdens Iedereen Klassiek in Brugge

Hanne Roos en Jeroen D’hoe nemen een duik in het wonderlijke Broadway-songbook van Leonard Bernstein en laten het bruisende New York van de vorige eeuw herleven. De Amerikaanse wonderboy Bernstein (componist, dirigent, pianist en pedagoog) zou dit jaar namelijk 100 zijn geworden! Met zijn unieke cross-over van musical, opera en jazz tilde hij de Broadway-musical naar een ongekend niveau. Naast bekende fragmenten uit West Side Story, Peter Pan en Candide brengt het duo ook enkele songs van componisten zoals Marc Blizstein en Cole Porter die de jonge Bernstein inspireerden.
Zaterdag 27 oktober 13.30-14 uur en 15.30-16 uur, Orgelzaal - Muntplein Brugge


Muziekdocumentaire op Canvas ‘Bernstein: Larger than life’ Muziekdocumentaire van Georg Wübbolt (54’)

Leonard Bernstein was de Amerikaanse ambassadeur in de wereld van de muziek. Hij was een van de invloedrijkste muzikanten van de voorbije eeuw en heeft een volledige generatie geïnspireerd met zijn muziekensembles en symfonieën. Hij was een begeesterende leerkracht en een briljante dirigent, een uitstekend componist en een talentvolle pianist die passie uitstraalde. Dit portret overschouwt het hele leven van Bernstein en bevat interviews met zijn kinderen, vrienden en collega's zoals Stephen Sondheim, Kent Nagano en Christoph Eschenbach.
(C Major Entertainment, 2015)
Donderdag 18 oktober om 23u15

Iedereen Klassiek

Loopt u soms verloren in de wijde wereld van de klassieke muziek of bent u wel geïnteresseerd maar weet u niet waar te beginnen? Of walst u gewoon graag door de kamer op dat ene onovertroffen ballet? Dan is Iedereen Klassiek voor u geknipt. Maar ook wie verbluffende ontdekkingen wil doen in het minder bekende repertoire moet zeker luisteren. Iedereen welkom in Iedereen Klassiek!

Presentatie: Tom Verheyden

Samenstelling: Greet Van 't veld

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via iedereenklassiek@klara.be

Elke zondag, telkens van 14 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien zijn de uitzendingen nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.