Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Best of 2018: Anderstalige literatuur

Best of 2018: Anderstalige literatuurKunst & Cultuur

Catherine Vuylsteke, Christophe Vekeman en Chantal Pattyn lijsten de beste niet-Nederlandstalige boeken van 2018 op.
Lebowski Publishers

Dave Eggers, De monnik van Mokka

De monnik van Mekka
Dave Eggers
Lebowski Publishers

Een literair non-fictie verhaal over de Jemenitisch-Amerikaanse Mokhtar die probeert het land van zijn voorouders opnieuw op de kaart te zetten als koffienatie. Een interessant, aangrijpend relaas over een tragische regio die permanent tussen de plooien van het nieuws valt, zelfs nu meer dan de helft van de bevolking met de hongerdood wordt bedreigd.
(Catherine Vuylsteke)

Klok zonder wijzers
Carson McCullers
Athenaeum

De allereerste Nederlandse vertaling van de allerlaatste roman van McCullers, oorspronkelijk verschenen in 1961. Een beklijvend, beklemmend én bijzonder vermakelijk boek, handelend over de dood en het verleden, twee onderwerpen die, zoals de titel al aangeeft, tijdloos zijn, en dus eeuwig actueel.
(Christophe Vekeman)

Particulars
David Goldblatt
Steidl

Verschenen naar aanleiding van de geweldige expo in Centre Pompidou in Parijs. Het zou overigens de laatste tentoonstelling bij leven zijn, de Zuid-Afrikaanse fotograaf overleed in juni van dit jaar. 'Particulars' is een serie van schitterende close-ups van lichaamsdelen. De verschillende huidskleuren, kleding, houding en positie vertellen het verhaal van de culturen die samenkomen ten tijde van de Apartheid in de parken van Johannesburg, de Free State en andere delen van Zuid- Afrika. Een foto van een strakke, witte steunkous knellend om een iets te dik zwart been: letterlijk benauwend.
(Catherine Vuylsteke)

Athenaeum
Friedrich Dürrenmatt, De val - Pech - Smithy

De Val. Pech. Smithy.
Friedrich Dürrenmatt
Athenaeum

Drie verhalen uit de jaren vijftig, zestig en zeventig waarin de Zwitserse Kafka er curieus en virtuoos in slaagt het door en door sinistere aan het geestige te paren, het filosofische aan het spannende, en het stilistisch barokke aan vlot leesplezier.
(Christophe Vekeman)

Tokio Mon Amour
Ian Buruma
Atlas Contact

Een ontzettend eerlijk en grappig, autobiografisch relaas van Ian Buruma's zesjarige verblijf in Japan aan het einde van de jaren zeventig. Een verhaal over eeuwig gaijin zijn, de avonturen met een erg traditionele leermeester fotografie, een ontmoeting met regisseur Kurosawa en een korte carrière bij een experimenteel theatergezelschap.
(Catherine Vuylsteke)

Atlas Contact
Rachel Kushner, Club Mars

Club Mars
Rachel Kushner
Atlas Contact

Een ingenieus gecomponeerd, spannend, aangrijpend, kritisch, grappig, leerrijk boek waarin vanuit een Californische vrouwengevangenis een groot deel van de tijd het woord gevoerd wordt door een schootdanseres die jarenlang gewerkt heeft in het in de titel genoemde etablissement, al klinkt dat wellicht een beetje te duur voor een stripbar waarover staat opgetekend: ‘Als er geen spelfouten in je tatoeages zaten, dan was je hot. Als je niet vijf of zes maanden zwanger was, dan was je de topmeid van de avond.’
(Christophe Vekeman)

 

Killing Orders
Taner Akçam
Palgrave Macmillan

Al honderd jaar wijst Turkije de verantwoordelijkheid af voor de eerste genocide van de twintigste eeuw, die op de Armeense bevolking aan het einde van het Ottomaanse Rijk. Ankara's belangrijkste argument luidt dat 'er geen authentieke historische documenten zijn die een dergelijke beschuldiging staven'. De naar de VS uitgeweken Turkse historicus Taner Akçam (65) komt in zijn nieuwe boek 'Killing Orders' met 'the smoking gun'. Geweldig interessant en erg goed geschreven.
(Catherine Vuylsteke)
 

Koppernik
Cynan Jones, De lange droogte

De lange droogte
Cynan Jones
Koppernik

Een korte roman vol doorgedreven huwelijksproblemen, zieke, verdwaalde en gewonde dieren en hoogstpersoonlijke werkelijkheden waarin het blinde en verwoestende leven zélf aan het woord lijkt te zijn.
(Christophe Vekeman)

Uit de maat
Willam M. Kelley
Atlas Contact

Wat zou er zijn gebeurd als de zwarte Amerikanen in de jaren vijftig hun leven van achterstelling in de zuidelijke staten achter zich lieten door te vertrekken? Dat is de centrale vraag in dit debuut van William Kelley. Nagenoeg het hele boek is geschreven vanuit het standpunt van de blanke inwoners van het imaginaire stadje Sutton, hun getuigenissen worden de lezer als puzzelstukken aangereikt. De zwarten komen zo ongeveer niet aan het woord, wat aangeeft hoe blind en racistisch de blanken fundamenteel zijn.
(Catherine Vuylsteke)

De geliefden van Allerheiligen
Juan Gabriel Vasquez
Signatuur

Een door een Columbiaan geschreven prachtbundel waarin alle zeven de verhalen zich afspelen in de Ardennen, dat amberkleurige schaduwrijk van de somberte en van de eenzaamheid. Eenzaamheid is inderdaad het thema van dit boek, waar je kortom niet waarlijk buitensporig vrolijk van wordt – wat niet wegneemt dat wij ons, gezien de hoge kwaliteit ervan, ronduit gelukkig mogen prijzen dat het tien jaar na verschijnen eindelijk in het Nederlands vertaald is…
(Christophe Vekeman)

The Image Revisited
Luc Tuymans in conversation with Gottfried Boehm, T.J. Clark & Hans M. De Wolf
Ludion

Tuymans praat tijdens drie sessies in Budapest, Basel en Brussel, uitgebreid over collega’s. Dead (El Greco, Zurbaran, Velasquez, Rubens. Goya, Courbet, Manet, Duchamp, ...) or alive (Richter) en over hoe hij zelf, ieder beeld wantrouwend, tot een schilderij en dus beeld komt. En met welke emoties zulks gepaard gaat. Dit boek vergt studie en achtergrond, maar het is een revelatie. Doorheen alle gesprekken kom je dichter en dichter bij de crux van de zaak: wat is een goed schilderij? (Chantal Pattyn)

 

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Nicky Aerts

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

En Pompidou kan ook gedownload worden als podcast. Zo kan u een uitzending steeds bewaren voor later.

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Facebook
Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram