Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Best of 2018: Nederlandstalige literatuur

Best of 2018: Nederlandstalige literatuurKunst & Cultuur

Nicky Aerts, Gudrun De Geyter en Chantal Pattyn selecteerden de beste Nederlandstalige boeken van het voorbije jaar.
De Arbeiderspers

Ilja Leonard Pfeijffer, Grand Hotel Europa

Grand Hotel Europa
Ilja Leonard Pfeijffer
De Arbeiderspers

In een afgelegen hotel vol vergane glorie komt een schrijver terug op adem na een breuk met zijn geliefde. Samen hebben zij in Venetië vertoefd, de traag zinkende stad die kreunt onder het massatoerisme. Met het virtuoze gebaar waarmee Pfeijffer zijn breedvoerige en kokette vertellingen pleegt aan te vatten, en met de zwierige elegantie van zijn zinnen, maakte hij een roman en een bezinning tegelijk over de paradoxen van toerisme en migratie, en over het verlangen naar verleden dat Europa zo eigen is. (Gudrun De Geyter)

Mooi doodliggen
A.F. Th. van der Heijden
Querido

Topklasse. A.F.Th. van der Heijden vervlecht als geen ander feit en fictie in zijn eerste Rusland-roman, die eigenlijk toch ook weer heel erg over Nederland gaat. (Nicky Aerts)

 

 

Ambo Anthos
Geert Buelens, De jaren zestig

De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis.
Geert Buelens
Ambo Anthos

Hoe hij deze krankzinnig gedetailleerde en meer dan 800 pagina's tellende studie voor mekaar kreeg is me een raadsel. En waar ik eerst, nog kwiek en monter, dacht, verdorie, Geert, schiet op met je verhaal, man, je kan toch niet iedere film bespreken, ... ben ik, half bewusteloos, totaal bezweken. Eindelijk verschijnt in ons taalgebied een studie die totaal voorbij gaat aan het feit dat mei '68 te herleiden is tot de rellen en de grote stakingen in Paris en Leuven Vlaams of was het Walen buiten. Eindelijk schetst een wetenschapper van zijn allure wat er wereldwijd aan de hand was. Niet alleen de gekende histories in de VS maar ook in Afrika en Brazilië. Het zijn net die hoofdstukken die veel te ongekend zijn en die Buelens tot in detail optekende. Chapeau. (Chantal Pattyn)

Voor het vergeten
Peter Verhelst
De Bezige Bij

Verhelst ging schrijven om het verdriet om de dood van zijn moeder vorm te geven. Letterlijk: vorm te geven, niet om het verdriet te niet te doen. Resultaat is een boek zoals alleen Peter Verhelst het kan uitvinden: een kralensnoer van associaties, van heden naar verleden, en terug. Op zoek naar wat een herinnering is. Van een huis in Brugge tot de berg Olympus. Omringd door kunst, van Caravaggio, Tillmans, Tuymans en Braeckman. Een oefening in verlies en vergeten. En ook in jezelf verliezen. Je leest slechts een paar keer per jaar een boek dat er echt toe doet. En een verschil maakt. Bij alles wat je ooit las. (Chantal Pattyn)

Atlas Contact
Lieve Joris, Terug naar Neerpelt

Terug naar Neerpelt
Lieve Joris
Atlas Contact

Talloze boeken schreef Lieve Joris over haar reizen naar het Midden-Oosten en Afrika, over haar ontmoetingen en over de vrienden die ze er maakte. 'Terug naar Neerpelt' speelt in de schoot van de familie waarin ze is opgegroeid, een katholiek gezin met veel kinderen en met een broer wiens leven maar niet op de rails raakte. Dit is een noodzakelijk boek omdat het de achtergrond belicht van het oeuvre van deze reizende schrijfster, omdat het het familieleven van een generatie herkenbaar portretteert, en omdat het toont hoe het sociale bouwsel dat een familie toch ook is, worstelde met een ontspoorde jongen. (Gudrun De Geyter)

Vertel het iemand
Rachida Lamrabet
Polis

Verrassend, verbazend en verbredend. Omdat het verhaal zo belangrijk is. Wie weet er immers dat Marokkaanse soldaten door de Fransen werden geronseld om in West-Europa te gaan vechten in een oorlog die de hunne niet was? (Nicky Aerts)

 

Querido
Bart Meuleman, Hoe mijn vader werd verwekt

Hoe mijn vader werd verwekt
Bart Meuleman
Querido

Een heerlijk geschreven en op zijn familiegeschiedenis gebaseerd verhaal van de jaren '20 tot nu en van Brugge tot de Kempen. (Chantal Pattyn)

Kindsoldaat
Oscar van den Boogaard
De Bezige Bij

Oscar/Maxwell out zich als de zoon van prins Bernard, oftewel PB. Pruisisch blauw! Of Beatrix nu zijn halfzus is of niet, lees dit boek. Het is een rollercoaster door de geschiedenis die zich behalve in de wereld vooral in de geesten en lijven van de mensen afspeelt. En met een paar onvergetelijke personages. (Chantal Pattyn)

Zomervacht
Jaap Robben
De Geus

Gedurfd, cinematografisch en heel mooi. Broederliefde en ontluikende puberteit aan de rand van de maatschappij! Niet sexy, maar teder en met een mentaal gehandicapt hoofdpersonage. (Nicky Aerts)

De Bezige Bij
Chris de Stoop, Wanneer het water breekt

Wanneer het water breekt
Chris de Stoop
De Bezige Bij

Pakkend en actueel. De odyssee van de Vietnamese bootvluchtelingen, door de meester van de verhalende non-fictie. Actueler dan gedacht. (Nicky Aerts)

Zo kan het niet langer
Paul Bogaert
Polis

Alsof het om een laatste waarschuwing gaat, ontwricht Paul Bogaert in deze bundel op lichtvoetige wijze geijkte uitdrukkingen die via promotiejargon, dienstmededelingen en social mediaconventies in het alledaagse taalgebruik sluipen. Zo schudt hij niet alleen het tapijt op van de taal waarvan wij ons onnadenkend bedienen, maar maakt tintelende constructies met letterwoorden en tongbrekers als de whiskymixer, zeker als je er whisky in mixt. (Gudrun De Geyter)

Jij bent van mij
Peter Middendorp
Prometheus

Een krankzinnig goede roman! Zo'n boek waarvan je niet wist dat een schrijver het kon bedenken. Verder verklap ik niets. (Chantal Pattyn)

 

 

Horizon
Sophie De Schaepdrijver, Gabrielle Petit

Gabrielle Petit
Sophie De Schaepdrijver
Horizon

Een prachtboek over een vrouw die de geschiedenis inging als een Belgische spionne tijdens de Eerste Wereldoorlog. Sophie De Schaepdrijver pende haar verhaal neer zoals alleen zij dat kan. Het leven van een uit de burgerij gevallen meisje tegen de achtergrond van grote historische en politieke verschuivingen. Een prachtboek. (Chantal Pattyn)

I love you, Rietveld
Jessica van Geel
Lebowski

Rijk, meeslepend en ongemeen interessant. Liefde zonder passie maar met architectuur. Een inkijk in een periode van bijna honderd jaar met alle spelers die er op dat moment toe doen. (Nicky Aerts)

Wij, de mens
Frank Westerman
Querido

Gevat, geestig en grondig. Een boek dat een begin heeft, maar geen echt einde en tussenin gebeurt er ook van alles niet. Frank Westerman op zijn best. (Nicky Aerts)

Bruegels Wintertaferelen
Onder redactie van Tine Luk Meganck en Sabine Van Sprang
Mercatorfonds

Een geweldige studie. (Chantal Pattyn)

 

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.