Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beste Vlaamse Klassieke CD 2016

Beste Vlaamse Klassieke CD 2016Klassieke muziek

Klara bekroont de cd 'Lignes Claires' (Evil Penguin Records Classic 0020) van pianist Julien Libeer als Beste Vlaamse Klassieke CD. De titel verwijst naar de heldere schriftuur van Maurice Ravel en van de te vroeg gestorven Roemeense pianovirtuoos en componist Dinu Lipatti, twee componisten die Libeer kleurrijk uit de verf laat komen op deze cd. De muziekredactie beschreef het album als “een muziekdoosje dat opengaat” en prees het prachtige repertoire en de uitstekend opgenomen pianoklank.
Lignes Claires CD hoes

Lignes Claires CD hoes

Programma: Maurice Ravel: Valses nobles et sentimentales - Le Tombeau de Couperin; Dinu Lipatti: Nocturne - Sonatine pour la main gauche

2016 was het Julien Libeer-jaar. Niet alleen was de blonde krullenbol enkele zondagen gastheer in een wekelijks Canvas-programma Studio Flagey Klassiek. Hij leverde ook een integrale van de vioolsonates van Beethoven met Lorenzo Gatto af, gemaakt in Flagey, en een cd-opname met celliste Camille Thomas, en speelde een recital in Salzburg met zijn mentor aan de Kapel Koningin Elisabeth, Maria Joao Pires. Maar ook 'Lignes Claires', Libeers solodebuut-cd waar reikhalzend werd naar uitgekeken was een schot in de roos.

De zelfgekozen titel “Lignes Claires”, heeft volgens Libeer (28) betrekking op de heldere schriftuur van zowel de impressionist Maurice Ravel, als die van de jonge (in 1950 overleden) Roemeense pianovirtuoos en componist Dinu Lipatti. De vier werken lijken inderdaad verwant en schijnen naadloos in elkaar over te lopen. Maar Libeer zou in de titel ook kunnen verwijzen naar zijn eigen kwaliteiten als pianist...

Want wat meteen opvalt aan zijn interpretatie en pianospel is de absolute helderheid van het discours: het wonderlijk uitgebalanceerde melodische lijnenspel en de intelligente, haast intellectuele opbouw van de grote boog. Dit gecombineerd met een feilloos heldere articulatie, een haast maniakale aandacht voor en hoog-sensitief aanvoelen van de kleinste kleurverschuiving, en de speelse nuances in het ritme, levert een betoverende luisterervaring op. En het mooist van al is dat Libeer de gave van de kinderlijke verwondering heeft. Geen ingestudeerde maniertjes, maar een interpretatie zo fris als de dageraad. Een muziekdoosje dat opengaat. Grote klasse, prachtig repertoire en ook nog eens een uitstekend opgenomen pianoklank. (Greet Van 't Veld)

http://eprclassic.eu/index.php/releases/page/lignes-claires

Klara in deSingel (17 - 20 uur)

Op zaterdag 27 januari 2018 palmt Klara voor het zevende jaar op rij deSingel in. Live muziek weerklinkt dan een dag lang in alle zalen, studio’s en gangen. Met - zoals gebruikelijk voor Klara - klassieke muziek in al haar verschijningsvormen. Van barok tot hedendaags, van jazz tot wereldmuziek, van muziektheater tot debat.