Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Betoverende lenteklanken met sopraan Ilse Eerens en pianiste Inge Spinette

Betoverende lenteklanken met sopraan Ilse Eerens en pianiste Inge SpinetteKlassieke muziek, CD

LenzzauberSenzanome

Lenzzauber

Wie?

De Belgische sopraan Ilse Eerens die een mooie internationale carrière maakt zowel in de operawereld als op de concertpodia en landgenote Inge Spinette aan de piano die niet alleen operacoach is maar ook een veelgevraagde muzikale kompaan voor het liedrepertoire.

Wat?

Liederen van componisten die allemaal een bijzondere band hadden met Wenen omdat ze er studeerden of werkten. De vroege liederen van Gustav Mahler hebben een jeugdige charme. Ook van Alexander Zemlinsky, Franz Schreker en Anton Webern is vroeg werk te horen en van Alban Berg de meer bekende, extatische Sieben Frühe Lieder. Een ontdekking zijn de liederen van ene Clemens von und Zu Frankenstein (wat een naam!), gebaseerd op oude Chinese gedichten naar het Duits vertaald door Hans Betghe in Die Chinesische Flöte. Ook Mahler putte uit deze bundel voor Das Lied von der Erde.

Waarom moet je dit horen?

Hier wordt op hoog niveau gemusiceerd: Ilse Eerens heeft zowel op vocaal-technisch als op intellectueel gebied de maturiteit om deze gesofisticeerde, niet onmiddellijk toegankelijke liederen overtuigend en fris te brengen en Inge Spinette haalt kleuren en nuances uit haar piano die getuigen van groot muzikaal inzicht en empathie met de gezongen tekst. De cover van de CD is prachtig: een fragment uit de Beethovenfries van Gustav Klimt uit het Secessions museum in Wenen. Naar verluidt was het een hele klus om de rechten voor die afbeelding te bekomen.

Sylvia Broeckaert

Praktisch

Lenzzauber (uitgave Senzanome)

Ilse Eerens (sopraan), Inge Spinette (piano)

Beluister

op donderdag 4 maart is Lenzzauber de CD van de dag bij Klara.

 

 

Fidelio

Fidelio, uw trouwe gezel op zondagmiddag, neemt u mee in een denkbeeldige opera met alles erop en eraan: een spetterende ouverture, een aandoenlijke aria, een dromerig duet of een levendig ensemble. Een imaginair concert krijgt u er bovenop met heel wat kamermuziek, concerto’s of symfonisch werk en de zangers blijven aanwezig om ons een liedbundel aan te prijzen, een cantate of aanstekelijke koormuziek en wie weet ook nog een verrassend toemaatje.

Presentatie: Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via fidelio@klara.be

Fidelio, elke zondag van 15 tot 18 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.