Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Bewerkingen van klassieke muziek die u moet kennen!

Bewerkingen van klassieke muziek die u moet kennen!Klassieke muziek

Het wordt wel vaker gedaan. Klassieke muziek wat naar de eigen hand zetten. Bewerkingen of arrangementen...Daar was Club Klara deze week naar op zoek.
De platenhoes van James Last in Concert, een plaat van de Duitse arrangeur uit 1969. We zien James Last tussen de borstbeelden.

James Last in Concert (1969)

U weet het of niet, maar de Antwerpse groep De Strangers schreef een nummer op de 40ste symfonie van Wolfgang Amadeus Mozart ('Jefke Mozàr'). In Amerika bracht Emerson, Lake & Palmer eind de jaren '70 een LP uit met als titel 'Pictures at an Exhibition'gebaseerd op de Schilderijententoonstelling van Modest Moessorgski. American Tune (1975) van Paul Simon haalt natuurlijk de mosterd bij O haupt voll Blut und Wunden uit de Matthëuspassie van Bach en The Nice laat de orgels nog eens los op de 6de symfonie van Peter Tsjaikofski. 

Maar er zijn natuurlijk ook voorbeelden in de klassieke wereld. En daarvoor hadden we uw hulp nodig. De muziek van Bach vindt u goed klinken op accordeon ('Goldbergvariaties'), op saxofoon ('Toccata in C') en zelfs op banjo (Cello suite). Wie graag wat harmonium, piano en strijkkwartet hoorde, stuurde de Schatzwalzer van Johann Strauss door in een bewerking door Anton Webern. Of waarom niet de Turkse pianist Fazil Say die erop los improviseert in de Rondo Alla Turca van Mozart ('Alla Turca Jazz'). En nu we toch in de buurt van Turkije zitten... ook Erkan Ogur werd getipt, in een bewerking van de Gnossiennes van Erik Satie of het Alla Turka Kollektif in Les Indes Galantes van Rameau. Of meer in onze contreien: het Four Aces Guitar Quartet in Cristanemi van Puccini of de transcritipes voor gitaar in de Gigue van Bach door gitarist Alexis Blumberg.

Tips genoeg via club@klara.be of via ons sms-nummer 6001.

Laat van u horen! 

 

 

Club Klara

Een programma met heel hoog inspraakgehalte.

Presentatie: Sander de Keere

Samenstelling: Sander de Keere

Contact: club@klara.be