Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Bezoek Hergés vergeten fresco's tijdens Open Monumentendag Brussel

Bezoek Hergés vergeten fresco's tijdens Open Monumentendag BrusselKunst & Cultuur

Dit hele weekend is het Open Monumentendag in Brussel. En corona of niet, ook dit jaar is het aanbod enorm. Hergé-kenner Toon Horsten leidt ons langs de muurtekeningen die de 15-jarige Hergé als scout achterliet in het Sint-Bonifatiusinstituut in Elsene.
© Serge de Foestraets

Een fresco van de jonge Hergé bij de scouts van Sint-Bonifaas

Dit jaar is 'kleur' het thema van de Brusselse Open Monumentendagen en kunt u door heel het hoofdstedelijke gewest de meest kleurrijke historische gebouwen verkennen. Eén van deze gebouwen is het Sint-Bonifatiusinstituut in Elsene waar in 1923 de 15-jarige Hergé fresco's aanbracht op de muren van zijn scoutinglokaal.

Daar tekende de jonge kunstenaar onder andere paardrijdende ridders, kruipende indianen en klimmende scouts. Ook schilderde Hergé een grote kaart van België waarop hij aangaf naar welke plekken hij en zijn scoutinggroep op kamp gingen.

Toen het lokaal in 1925 een andere bestemming kreeg raakten de fresco's in vergetelheid. Meer dan 80 jaar wist niemand van het bestaan van deze tekeningen totdat ze 2007 weer werden herondekt. En nu kan het publiek eindelijk voor de allereerste keer gaan kijken naar de muurschilderingen tijdens de Open Monumentendagen in Brussel. Hergé-kenner en schrijver Toon Horsten kreeg early access en wij mochten met hem mee.

De rondleidingen langs de fresco's van Hergé zijn ondertussen helaas al volzet. Het volledige programma van de Open Monumentendagen van Brussel vindt u hier.

Hergé in het scoutslokaal van St-Bonifatius

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.