Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Biber, Vox Luminis en een Requiem vol lichtstralen

Biber, Vox Luminis en een Requiem vol lichtstralen Klassieke muziek, CD

Biber Requiem Vox Luminis

Wie?

Het Belgische vocaal ensemble Vox Luminis van Lionel Meunier werkt voor het eerst samen met het barokorkest van Freiburg, in consort-formaat. De start van een nieuwe tandem. 

Wat?

Rond het Requiem van Biber, het centrale werk op deze cd, bouwt Vox Luminis een programma met ook muziek van Christoph Bernhard, Johann Joseph Fux en Johann Michael Nicolai. Belijdenissen over dood en opstanding. 

Waarom moet u dit horen?

Het Requiem van Biber blijft een meeslepende compositie waarin verkondiging en reflectie elkaar afwisselen. Biber was zelf een buitengewone violist en het is dan ook niet verwonderlijk dat de klank van de strijkers een hemels tapijt vormt waarop de zangers ingetogenheid en declamatie kwijt kunnen. 

Vox Luminis heeft een heel eigen klank, herkenbaar, helder, evenwichtig, en zowel in de stralende als in de meer ingehouden passages is er altijd dat essentiële en tegelijk kwetsbare samengaan van het letterlijke woord en de gezongen boodschap. Duitse ensembles neigen nogal eens naar het overbenadrukken van het woord, en dan krijg je als luisteraar het gevoel dat je naar een prediking luistert. En dat je dus een buitenstaander bent die een boodschap moet aanhoren. Engelsen durven in hun vocale perfectie al eens de andere kant op te gaan : geweldige architectuur, feilloos gebracht, indrukwekkend. Als luisteraar sta je perplex. Maar wat zit er achter het vocale spektakel? 

En net daar draait het bij Biber om. Het Requiem geeft pas z'n geheimen prijs wanneer tekst en muzikaliteit samenkomen in een uitvoering waarin alles in het teken staat van eenheid. Eenheid van diepgang. Zangers en instrumentalisten die vanuit die gedachte van eenheid vertrekken. En vanuit nog een ander principe : grote muziek maakt zichzelf. Op dat moment ben je als uitvoerder dienaar van de muziek. En in het geval van Biber en zijn Requiem ben je dienaar van triestheid maar ook van troost, van schemering en licht, dienaar van het idee dat schoonheid over de dood heen bestaat. Dan wordt deze dodenmis een stroom van leven en van grote vreugde. Vox Luminis laat zich horen en kennen (niet voor het eerst) als een ensemble dat op zoek gaat naar de echte schoonheid en diepgang van oude muziek. Voor een publiek van gisteren, vandaag en morgen.

Mark Janssens 

Praktisch?

Biber: Requiem

Freiburger Barockconsort, Vox Luminis, Lionel Meunier

ALPHA665

Mark Janssens over het Requiem van Biber door Freiburger Barockconsort & Vox Luminis