Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Bien que l’amour… Les Arts Florissants - William Christe

Bien que l’amour… Les Arts Florissants - William ChristeKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Les Arts Florissants o.l.v. William Christie. Harmonia Mundi HAF 8905276.
Hoes van de cd Bien que l’amour…

Bien que l’amour van Les Arts Florissants

Programma: Airs sérieux et à boire van Michel Lambert, François Couperin, Joseph Chabanceau de la Barre, Marc-Antoine Charpentier en Honoré d’Ambruys.

William Christie doet het weer. Hij zet zich aan het klavecimbel, verzamelt een selecte groep musici en verrast met een fijne selectie airs, Franse liefdes- en drinkliederen. Geen groots opgezet werk, maar een geraffineerde, typisch Franse combinatie van poëzie en muziek. Een bijzonder geliefd genre tijdens de regering van Lodewijk XIV (1661-1715). Vijf componisten vertegenwoordigen die tijdspanne en de weerslag ervan in de poëzie. Op deze cd werd het vooral een prettige confrontatie van de airs à boire en de airs sérieux – plezier en vermaak tegenover de ernst en de kwellingen van de meestal ongelukkige liefde.

De airs van Michel Lambert, zelf een gevierd zanger en in dienst van Lodewijk XIV, vormen de rode draad in deze opname. Tussendoor treden ook minder bekende componisten aan zoals de la Barre en d’Ambruys. De meest opvallende passage is misschien wel die van Marc-Antoine Charpentier met enkele amusante, zelfs hilarische liederen die hij componeerde voor Le Mariage forcé, een komedie van Molière. Verrassend ook: François Couperin met enkele liederen die hij anoniem publiceerde. 

Verwacht intimistische liefdesliederen met wisselende stemmencombinaties van de vijf zangers. Dat levert fraaie vocale vertolkingen op met een transparante en doorleefde begeleiding door het instrumentaal ensemble (Le repos, l’ombre, le silence; Quand une âme est bien attente; Le doux silence de nos bois; …). Met een extra compliment voor het subtiele theorbespel van Thomas Dunford. Maar ook de uitbundige drinkliederen kunnen rekenen op een geweldige uitvoering – allerlei taferelen van drinkgelagen dringen zich op bij het beluisteren van de bijzonder creatieve uitvoering.

Fraai programma, fraaie zangers, fraaie instrumentalisten. Fraaie William Christie.

- Els Van Hoof

Klara's oordeel