Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Biënnale van de schilderkunst - Over landschappen

Biënnale van de schilderkunst - Over landschappenKunst & Cultuur

De zesde editie van de Biënnale van de Schilderkunst is opnieuw een samenwerking tussen het Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle, het Museum van Deinze en de Leiestreek en het Roger Raveelmuseum in Machelen-aan-de-Leie.

De barietprint ‘Sixties’ is een herinneringsbeeld gebaseerd op een anoniem schilderij van een bosgezicht. Het schilderij hing in de jeugdjaren van Dirk Braeckman bij diens grootouders en kwam later in zijn bezit. Braeckman fotografeerde een detail van het schilderij met daarbij de reflectie van de tl-verlichting in een vitrinekast. Het beeld is daardoor gelaagd en incompleet en, net als het geheugen, samengesteld uit fragmenten.

Het thema voor deze biënnale is het landschap: hoe behandelen moderne en hedendaagse schilders wereldwijd dit traditionele genre en hoe verhoudt het zich tot de regio van de Leiestreek waar de tentoonstellingen plaats vinden? Deze biënnale schetst deze evolutie aan de hand van markante oeuvres over een periode van meer dan honderd jaar, met bijdragen van o.m. Constant Permeke, Valerius De Saedeleer, Xavier De Cock, Fernand Khnopff, Anna-Eva Bergman, Roger Raveel, Raoul De Keyser, Etel Adnan, Glen Rubsamen, Francis Alÿs, Johannes Kjarval, Emmanuelle Quertain, Maria Thereza Alves, Edi Hila, e.a.

Biënnale van de schilderkunst - Over landschappen

1 juli 2018 – 30 september 2018

Meer info: www.museumdd.be