Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Castraten

De CastratenBlijf verwonderd!

Hoe klonk de zangstem van een castraat? De enige opname die ooit van een castraat gemaakt werd, was die van Alessandro Moreschi in 1904. Hij was de laatste levende castraat en een directeur-zanger van de Sixtijnse kapel.

Daan Esch © Koen Broos

De bewaarde opname kan nauwelijks een afspiegeling zijn van de zo geroemde castratenkunst tijdens de barok, een kunst die zelfs Goethe met verstomming sloeg. De beste castraatzangers werden ware supersterren, met rijkdom en roem omhangen. Ze reisden langs alle grote Europese podia en adellijke hoven en componisten sloofden zich uit om alsmaar sensationelere vocale werken te schrijven om het uiterste uit hun stemmen te halen. Maar achter deze glamoureuze façade ging natuurlijk ook een grote tragedie schuil.

Vanaf zondag 29 april duikt auteur Daan Esch in 'De Castraten' 3 weken lang in de fascinerende geschiedenis van de castraatzangers en de roemrijke, maar vaak ook tragische levens, van deze vergeten kunstenaars uit de muziekgeschiedenis.

Aan de rechterkant van deze pagina ziet u een fragment van het schilderij 'De Luitspeler' van Caravaggio. Het is een androgyne jongen. Er is ooit geopperd dat het de Spaanse castraatzanger Pedro de Montoya was, al bestaat daar geen zekerheid over.

De hele reeks is nog steeds beschikbaar als gratis podcast, via Apple Podcasts, iTunes, Google Podcasts en via RSS.

Of u kan de 3 afleveringen via de audiospeler hieronder beluisteren of downloaden via een druk op de 'klik hier'-tekst onderaan de audiospeler.

Wenst u meer uitleg over hoe zo'n podcast precies werkt? Neem dan zeker een kijkje op onze podcast-pagina


De Castraten

Vanaf zondag 29 april duikt auteur Daan Esch 3 weken lang in de fascinerende geschiedenis van de castraatzangers en de roemrijke, maar vaak ook tragische levens, van deze vergeten kunstenaars uit de muziekgeschiedenis.

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via decastraten@klara.be

Vanaf 29 april, 3 zondagen lang, telkens van 18 tot 20 uur op Klara, klara.be, de Klara-app én als podcast.