Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Binti en Bloeistraat 11 beste Europese jeugdfilms in Berlijn

Binti en Bloeistraat 11 beste Europese jeugdfilms in BerlijnKunst & Cultuur

De Vlaamse producties Binti en Bloeistraat 11 zijn in Berlijn bekroond tot beste jeugdfilm van het jaar en beste kortfilm. Twee van de drie prijzen gingen tijdens de avond van de European Children's Film Association naar Vlaamse producties.
De prijs voor beste jeugdfilm ging naar 'Binti' van Frederike Migom

De prijs voor beste jeugdfilm ging naar 'Binti' van Frederike Migom (tweede van links)

ECFA, de Europese koepelorganisatie voor kinderfilmprofessionals, reikt elk jaar tijdens de Berlinale de awards uit voor de beste jeugdfilm, beste kortfilm en beste documentaire voor een jong publiek. De 150 leden van ECFA uit 41 verschillende landen werden uitgenodigd om voor deze awards hun stem uit te brengen. Voor Binti (beste jeugdfilm) en Bloeistraat 11 (beste kortfilm) is deze prijs de afronding van een jaar vol bekroningen op internationale (jeugd)filmfestivals.

"De genomineerde films gaan over onderwerpen die dicht bij het jonge publiek van vandaag staan", zei Margret Albers (links op foto in tekst) van de ECFA. "De winnende films hebben het over ecologie, over sans papiers, over een gemediatiseerde wereld waarin moedige kinderen hun prioriteiten stellen. Verhalen over persoonlijke groei en ontwikkeling, gesitueerd in een complexe hedendaagse samenleving, bewijzen dat kinderfilms een universele relevantie hebben."

Wanneer ouders je komen vertellen dat hun kind tijdens het eten plots vroeg ‘waarom mensen papieren nodig hebben om te mogen leven’, dan weet je dat je een belangrijk doel hebt bereikt met je film.
Frederike Migom

Bloeistraat 11

Bloeistraat 11 is het debuut van Nienke Deutz in de internationale animatiewereld. De kortfilm gaat over twee vriendinnen die alles samen doen, maar het haast onopgemerkt veranderen van hun lichamen tijdens hun puberteit creëert een ongemakkelijkheid in hun vriendschap. De kortfilm werd internationaal al meermaals bekroond.

ArteKino International Prize voor "Het smelt" van Veerle Baetens

En nog in Berlijn is Het smelt, het speefilmdebuut van Veerle Baetens dat op dit moment in ontwikkeling is, bekroond met de ArteKino International Prize van de Berlinale Co-Production market. The melting wordt er voorgesteld aan potentiële financiers en coproducenten.

Het smelt is de verfilming van de succesroman van Lize Spit uit 2015, uitgegeven door Das Mag. Met 130.000 exemplaren was het in 2016 het best verkochte boek in België. De opnames starten in de zomer van 2021. Voor Baetens wordt het haar regiedebuut.

Bron: VRT NWS

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.