Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Biografie van Erasmus wint de Libris Geschiedenis Prijs

Biografie van Erasmus wint de Libris Geschiedenis PrijsKunst & Cultuur

De biografie 'Erasmus, dwarsdenker' van de Nederlandse historica Sandra Langereis heeft de Libris Geschiedenis Prijs gewonnen. Een boek dat je omverblaast, volgens het juryrapport. Herbeluister hier de dubbelaflevering van Pompidou over Erasmus met Sandra Langereis.
© De Bezige Bij

Sandra Langereis ontgint in haar biografie over Erasmus minder bekende aspecten uit het leven en werk van deze dwarsdenker.

De winnaar van de Libris Geschiedenisprijs 2021 werd bekendgemaakt door de juryvoorzitter Khadija Arib tijdens de speciale live-uitzending van het Nederlands radioprogramma OVT. Uit een longlist van meer dan driehonderd historische boeken en nadien de shortlist van vijf titels, kwam Sandra Langereis met haar lijvige biografie 'Erasmus, dwarsdenker' als winnaar uit de bus.

Ook onder andere de Belgische auteur David Van Reybrouck was één van kanshebbers met zijn 'Revolusi'. Sandra Langereis vertelde in haar dankwoord dat ze erg blij is met de bekroning, in de eerste plaats voor Erasmus zelf: "Hij verdient deze aandacht, want wij kennen hem eigenlijk niet in Nederland. Erasmus hield zich met onderwerpen bezig die ook nu actueel zijn."

Een uitzonderlijk boek waardoor je de historische figuur Erasmus als mens leert kennen, met zijn goede én zijn slechte eigenschappen.
Juryrapport over 'Erasmus, dwarsdenker'

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont jaarlijks historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Aan de prijs is ook een geldbedrag van 20.000 euro verbonden.

Bij het verschijnen van de biografie stond Pompidou twee afleveringen lang in het teken van Erasmus. Sandra Langereis nam Nicky Aerts samen met filoloog Jan Papy mee in de wereld van Erasmus. Die afleveringen kan je hier beluisteren:

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.