Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Birds of paradise - Bart Van Reyn - Octopus Chamber Choir

Birds of paradise - Bart Van Reyn - Octopus Chamber ChoirKlassieke muziek

Uitvoerders: Grace Davidson, sopraan; Claire Wilkinson, mezzosopraan; Adriaan De Koster, tenor; Marcus Farnsworth, bariton; Octopus Chamber Choir o.l.v. Bart Van Reyn
Hoes Birds of paradise - Bart Van Reyn - Octopus Chamber Choir

Hoes Birds of paradise - Bart Van Reyn - Octopus Chamber Choir

Label: Et'Cetera KTC 1529

Programma: Werken geïnspireerd door vogels, van Maurice Ravel, Alban Berg, Johannes Brahms, Paul Hindemith, Gerald Finzi, Florent Schmitt

Deze tweede cd van het Octopus Kamerkoor o.l.v. Bart Van Reyn kreeg de titel 'Birds of paradise'. Op het programma staan enkele schitterende koorwerken uit de 19e en 20e eeuw, van componisten zoals Johannes Brahms, Florent Schmitt, Paul Hindemith en David Cox. De cd sluit af met een hedendaagse compositie van Stephen Wilkinson. De componisten gebruikten dezelfde, oude inspiratiebron: allerlei soorten vogels en hun gezang. Elk werk op de cd imiteert een vogel of beschrijft hem in de natuur, met een romantische invulling van menselijke emoties.

De cd opent sterk met 'Trois beaux oiseaux du Paradis' van Maurice Ravel, een van zijn zeldzame koorwerken. Enkele uitstekende solisten vergezellen het koor, met name Marcus Farnsworth blinkt uit in 'The turtle dove' van Ralph Vaughan-Williams en ook koorsopraan Claudia Ehmann zorgt voor een hoogtepunt in 'Die Nachtigall' van Alban Berg.

Octopus klinkt meestal sereen, bijvoorbeeld in 'Waldesnacht' van Brahms, maar ook krachtig zoals in 'Song of June' van Jonathan Harvey en altijd homogeen. 'Birds of paradise' zorgt voor muziek om bij weg te dromen. Graag meer van Bart Van Reyn en het Octopus Kamerkoor.

Julie Leroy

Klara's oordeel