Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Blauwe zaal // Grote podia

Blauwe zaal // Grote podiaKlassieke muziek

Wat staat er tijdens Klara in deSingel te gebeuren in de Blauwe zaal?
Foto van Lukáš Vondrácek

Lukáš Vondrácek. Foto (c) Irene Kim

12 – 12.45 uur Spartacus
Brussels Philharmonic o.l.v. Karen Durgaryan

In 1968 ging het Bolsjoj Ballet op zoek naar een gepaste productie om onder het Sovjetregime de 50ste verjaardag van de Oktoberrevolutie te vieren. De keuze viel op het toen tien jaar oude ballet Spartacus van Aram Chatsjatoerjan. Het revolutionaire streven naar vrijheid van de slaaf Spartacus en zijn getrouwen kon doorgaan als symbool van de communistische volksopstand en was dus conform het marxistische gedachtegoed. In de choreografie van toenmalig Bolsjoj-directeur Joeri Grigorovitsj stond het conflict tussen de twee aan elkaar gewaagde helden, Spartacus en de Romeinse generaal Crassus, centraal. Als kunstwerk overstijgt Spartacus de geest van de tijd waarin het ontstond. Het vertelt het aangrijpende en universele verhaal van een slachtoffer dat opstaat tegen een enorme overmacht.

Programma:
Aram Chatsjatoerjan, Spartacus

Uit Suite nr. 1
3. Variaties op Aegina en Bacchanalia
4. Scène en dans met kleppers
5. Dans van Gaditanae en overwinning van Spartacus

Uit Suite nr. 2
1. Adagio van Spartacus en Phrygia

Uit Suite nr. 3
2. Dans van een Griekse slaaf
3. Dans van een Egyptisch meisje
5. Zwaarddans van de jonge Thraciërs

Sabeldans

13.45 – 14.30 uur Apotheosis
Ensemble Apotheosis o.l.v. Korneel Bernolet
Coline Dutilleul, mezzosopraan

250 jaar geleden stierf de Duitse barokcomponist Georg Philipp Telemann. In zijn tijd was hij beroemder en populairder dan Bach en Händel, die hij allebei overleefde. Telemann liet een gigantisch oeuvre na en werd vooral bewonderd voor zijn kerkcomposities. Op zijn 84ste, twee jaar voor zijn overlijden, schreef hij nog een wereldlijke cantate op basis van het dramatische verhaal van Ino uit de Metamorfosen van Ovidius. Ino is de pleegmoeder van de god Bacchus, een nieuwkomer op de Olympos. Juno, de heerseres van de hemelen en vrouw van Jupiter, is niet zo blij met alle eer die hem te beurt viel. De jaloerse Juno stuurt de drie Wraakgodinnen naar Ino en haar man Athamas met de opdracht hen te vergiftigen met waanzin en razernij. Het ensemble Apotheosis en mezzosopraan Coline Dutilleul zorgen voor een bloedstollend concert.

Programma:
Georg Philipp Telemann, Ouverture, TVWV 55:F3
Georg Philipp Telemann, Cantate Ino, TVWV 20:41

15.30 – 16.15 uur Lukáš Vondrácek

‘Het derde concerto van Sergej Rachmaninov brengt alle emoties naar de oppervlakte’, zegt de Tsjechische pianist Lukáš Vondrácek. Zijn vertolking op de Koningin Elisabethwedstrijd vorig jaar was dan ook grandioos. De uitbarstingen van opgekropte energie, passie en drift, maar ook de lyrische passages vol romantiek overtuigden de jury die hem terecht tot winnaar uitriep. Vondrácek bekoorde ook het Klara- en Canvaspubliek dat hem bekroonde met de Klara/Canvas Publieksprijs. Op Klara in deSingel speelt hij de eerste pianosonate van Brahms. Met dit virtuoze meesterwerk verwierf de toen 20-jarige Brahms een ereplek in de annalen van de muziekgeschiedenis. Vondrácek start zijn concert met een kort werk van Novák, een student van zijn landgenoot Dvorák.

Programma:
Vítezslav Novák, Memories, Op. 6
Johannes Brahms, Sonate nr. 1 in C, Op. 1

17.15 – 18.15 uur Oxalys
Claire Lefiliâtre, sopraan

Heel wat componisten lieten zich door volksmuziek inspireren. De levenslust, de bruisende ritmes, de aangrijpende melodieën en het kleurenpalet van oude en lokale tradities hebben het klassieke repertoire ongelooflijk verrijkt. Het briljante ensemble Oxalys weet er ook weg mee. In het Nonet verenigt de Tsjechische componist Bohuslav Martinu in 1959 muziek van zijn thuisland met het Franse modernisme en de Amerikaanse toegankelijkheid. Martinu jaar aan zijn Chants d’Auvergne voor sopraan en orkest. In 1930 was hij er eindelijk klaar mee. In opdracht van Oxalys bewerkte componiste Annelies Van Parys een selectie hieruit voor stem, strijk-, blaaskwintet en harp. De finesse en delicatesse van het origineel weet ze als geen ander te bewaren. Samen met de Franse sopraan Claire Lefiliâtre wordt dit een topconcert.

Programma:
Bohuslav Martinu, Nonet
Joseph Canteloube, Chants d’Auvergne

20 – 21.30 uur Whitacre meets Bernstein
Vlaams Radio Koor o.l.v. Eric Whitacre i.s.m. Caljenté
Contratenor: David Allsopp
Solisten van Brussels Philharmonic

Januari 2016: Eric Whitacre verovert de harten van heel Vlaanderen, en wordt op zijn beurt halsoverkop verliefd op België én op het Vlaams Radio Koor. Het stond dus in de sterren geschreven dat de Amerikaanse superster nog eens de oceaan zou oversteken voor een nieuw en uitdagend koorproject! ‘Had ik dit geweten…!’, zei Eric Whitacre na de eerste repetitie met het Vlaams Radio Koor. Overdonderd door de kwaliteit en de flexibiliteit van het koor, kreeg hij heel wat ideeën. Zijn handelsmerk blijft identiek: muziek die beroert, toegankelijk is en mensen over de hele wereld aanspreekt. Net zoals bij die andere grote Amerikaanse componist: Leonard Bernstein mixte Broadway musicals met symfonieën en imposante opera’s met subtiel vocaal werk. Dit concert staat garant voor de perfecte match tussen twee Amerikaanse muzikale helden. Een amateurkoor krijgt de kans om de finale mee uit te voeren.

Programma:
Leonard Bernstein, Chichester Psalms; Best of All Possible Worlds; It Must be So; Make our Garden Grow
Eric Whitacre, Cloudburst
Trent Reznor arr. Eric Whitacre, Hurt
Martin Gore arr. Eric Whitacre, Enjoy the Silence
Eric Whitacre, Goodnight Moon; Sainte-Chapelle; Sleep (met gemengd koor Caljenté)

Surf naar klara.be/klaraindesingel voor alle details

Klik hier om het programmaboekje te downloaden in PDF-formaat