Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Blauwe zaal // Grote podia

Blauwe zaal // Grote podiaKlassieke muziek

Wat staat er tijdens Klara in deSingel 2018 te gebeuren in de Blauwe zaal?

Lucas en Arthur Jussen, foto Carli Hermès

12.00 > 12.45 uur
Victor Julien-Laferrière en Adam Laloum
Victor Julien-Laferrière, cello
Adam Laloum, piano

Victor Julien-Laferrière won vorig jaar de Eerste prijs op de allereerste Koningin Elisabethwedstrijd voor cello. Jury en publiek waren zeer onder de indruk van zijn fijnzinnig en verbluffend ingetogen spel. Eerder won hij al de Eerste prijs op de Internationale Wedstrijd Praagse Lente en werd hij op de Victoires de la Musique classique verkozen tot revelatie van het jaar. Samen met pianist Adam Laloum en violiste Mi-Sa Yang vormt hij het trio Les Esprits. Adam Laloum heeft al een mooi palmares bij elkaar gespeeld: hij won de prestigieuze Clara Haskil wedstrijd voor piano en speelde samen met grote internationale orkesten. Een recente cd-opname van dit duo won net de Diapason de l’année 2017.

Programma:
Robert Schumann: Fantasiestücke opus 73
Sergej Rachmaninov: Sonate voor cello en piano in g klein, opus 19

13.45 > 14.30 uur
Terra Nova Collective
Jan Van den Borre, traverso
Charlotte Cromheeke, sopraan
Vlad Weverbergh, bassetklarinet en algemene leiding

Terra Nova Collective houdt van muzikale ontdekkingen. Centrale figuur dit seizoen is de Antwerpenaar Amand Vanderhagen, tijdgenoot van Mozart en Beethoven. Hij maakte carrière in Parijs als componist en klarinetvirtuoos en was ook betrokken bij de oprichting van het Parijse conservatorium. Vanderhagen bewerkte veel Franse en Italiaanse opera’s en componeerde virtuoze concerti voor klarinet en fluit. Zijn tweede fluitconcerto gaat hier na 200 jaar opnieuw in première. Mozarts bekende klarinetconcerto wordt uitgevoerd op een historisch instrument, speciaal ontwikkeld voor dit meesterwerk: de bassetklarinet. De componist van de aria obligato, waar de sopraan in duel gaat met de klarinet, is onbekend. Veronderstellingen gaan richting Mozart, maar nog eerder Paisiello.

Programma:
Amand Vanderhagen: Concerto nr. 2 in D groot voor fluit
Wolfgang Amadeus Mozart: Concerto voor klarinet in A groot, KV622
Giovanni Paisiello: Die Hoffnung dient zum Stabe, aria voor sopraan, klarinet en orkest

15.30 > 16.15 uur
Reinoud Van Mechelen en a nocte temporis
Reinoud Van Mechelen, tenor
Anna Besson, traverso
Emmanuel Resche-Caserta, viool
Myriam Rignol, gamba
Benjamin Alard, klavecimbel

de Duitse - hoofdzakelijk wereldlijke werken. Het zijn opera’s in zakformaat, gecomponeerd voor één of meerdere zangstemmen, begeleid door basso continuo en enkele sopraaninstrumenten (la symphonie genoemd). Eén van de belangrijkste componisten uit het Franse cantategenre is Nicolas Clérambault (1676-1749), terug te vinden op de recent verschenen tweede cd-opname van Reinoud Van Mechelen en zijn ensemble a nocte temporis (Alpha). Reinoud Van Mechelen werd vorig jaar gelauwerd met de Klara voor jonge belofte en met de Caeciliaprijs van de Belgische Muziekpers voor de meest getalenteerde jonge musicus van het jaar 2016.

Programma:
Nicolas Clérambault:
Apollon, cantate pour voix aigue et symphonie
Pirame et Thisbé, cantate pour haute-contre et symphonie

17.15 > 18.15 uur
Arthur en Lucas Jussen
Arthur Jussen en Lucas Jussen, piano vierhanden

‘It is like driving a pair of BMW’s’ merkte dirigent Michael Schønwandt op na het dirigeren van de Nederlandse broers Lucas (°1993) en Arthur Jussen (°1996). Ondanks hun jonge leeftijd hebben de twee pianisten al tonnen ervaring opgebouwd in het internationale concertcircuit. Lucas en Arthur worden door pers en publiek geprezen, als duo en als solist. In 2010 tekenden de Jussens een platendeal met Deutsche Grammophon. Intussen brachten ze al 5 cd’s uit met muziek van Beethoven, Fauré, Ravel, Poulenc en Mozart. Voor een tweeduizendkoppig publiek speelden ze onlangs Mantra van Karl-Heinz Stockhausen op het Holland Festival Proms.

Programma:
Ludwig van Beethoven: 8 Variationen über ein Thema des Grafen von Waldstein in C groot, WoO 67 (voor piano vierhandig)
Franz Schubert: Fantasie in f klein voor piano vierhandig, opus 103 D940
Francis Poulenc: Sonate pour quatre-mains (voor piano vierhandig), FP8
Maurice Ravel: La valse (voor twee piano’s)

Een coproductie Klara - Flagey

Arthur en Lucas Jussen zijn ook te horen tijdens de Flagey Piano Days op 24 februari om 18 uur.
Tickets en info: flagey.be

20.00 > 21.30 uur
Muziek uit de Baltische Staten
Brussels Philharmonic en Vlaams Radio Koor
Annelien Van Wauwe, klarinet
o.l.v. Tonu Kaljuste

Op het programma van Brussels Philharmonic staat muziek van Arvo Pärt en enkele andere componisten uit de Baltische staten. Deze nieuwe muziekschrijvers weten telkens een breed publiek te vinden, te overtuigen en in vervoering te brengen. Pärt schreef Da Pacem Domine na de bomaanslag in Madrid in 2004, als eerbetoon aan de slachtoffers. Adam’s Lament is de klaagzang van Adam over het verloren paradijs. Maar zolang er meer is dat ons bindt dan ons scheidt, blijft de boodschap van Peteris Vasks treffend: Dona Nobis Pacem – geef ons vrede. De jonge Belgische klarinettiste Annelien Van Wauwe, vorig jaar gelauwerd met een Klaraprijs, heeft als BBC New Generation Artist een fantastische internationale carrièrestart genomen. Ze is bekend om haar uitvoeringen op zowel moderne als historische klarinet en wordt beschouwd als een van de meest boeiende en originele klarinettisten van haar generatie.

Programma:
Peteris Vasks: Dona Nobis Pacem, voor gemengd koor
Magnus Lindberg: Concerto voor klarinet en orkest
Arvo Pärt: Adam’s Lament, voor gemengd koor en strijkers
Arvo Pärt: Da pacem Domine, voor gemengd koor

Surf naar klara.be/klaraindesingel voor alle details

Klik hier om het programmaboekje te downloaden in PDF-formaat

Klara in deSingel is een organisatie van Klara in coproductie met deSingelhet Koninklijk Conservatorium Antwerpen, AP Hogeschool en SABAM for Culture.