Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Bl!ndman: van rebels klankenlab tot internationaal collectief

Bl!ndman: van rebels klankenlab tot internationaal collectiefKlassieke muziek

Op vrijdag 3 juli geeft BL!NDMAN [sax] een concert in deSingel. Klara Live zendt het concert rechtstreeks uit, mèt videostream.
BL!NDMAN saxofoonkwartet met Eric Sleichim buiten poserend© Guy Kokken

Voor BL!NDMAN [sax] moet elk concert een belevenis zijn.

Maak een eigenzinnige trip door 500 jaar muziekgeschiedenis en beleef de onuitputtelijke klank- en beeldwereld van BL!NDMAN, met werken van Josquin des Prez, Bach, Buxtehude, Messiaen, Donatoni en Reich. Lut Van der Eycken presenteert.

Het was in de wilde jaren ’80 dat Eric Sleichim het saxofoonkwartet BL!NDMAN uit de grond stampte. De naam is een knipoog naar het tijdschrift ‘The Blind Man‘ van de dadaïstische kunstenaar Marcel Duchamp, het uitroepteken een verwijzing naar Sleichims jaren bij Maximalist!.
BL!NDMAN wilde met een klassiek instrumentarium en een klassieke kwartetvorm de kamermuziekwereld op z'n kop zetten. Sleichim maakte komaf met het duffe protocol van de klassieke muziek en breidde het repertoire voor saxofoonkwartet uit met een heel eigen klankideaal voor ogen. Elk concert moest auditief en visueel een belevenis zijn. En dat is het nog steeds.

Naast een experimenteel klankenlab voor nieuwe muziek maakte Sleichim ook bewerkingen van Bach en renaissancecomponisten. Het album BL!NDMAN plays Bach (2000) werd een onwaarschijnlijk succes. De omzetting van vierstemmige orgelwerken naar saxofoonkwartet bleek een gouden match. BL!NDMAN was niet langer een relschopper, hij werd een publiekslieveling.

Eric Sleichim vergat zijn missie nooit. Naast oude muziekbewerkingen, met of zonder de diepe tubax als vijfde instrument, bleef hij nieuwe muziek exploreren en vooral multidisciplinair werken. Met de oprichting van nieuwe kwartetten voor o.m. percussie en strijkers werd BL!NDMAN een collectief. Zo kwamen nog meer kruisbestuivingen en allianties tot stand met de internationale theater- en danswereld, zoals Toneelgroep Amsterdam.

Volg de videostream van het concert van vrijdag 3 juli op Klara.be of via de Klara-app.

De video-opname van het concert van 3 juli is een maaand lang beschikbaar op VRT Nu.
Bekijk de documentaire ‘Eric Sleichim, een passie voor klank’ die Canvas maakte in 2008 n.a.v. 20 jaar BL!NDMAN op VRT Nu.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.